Municipal

Banyoles

Sumem i ERC critiquen la falta de protecció patrimonial de l’ajuntament en el desmuntatge de Ca La Brugui

Ràdio Banyoles

Dijous 8 d’agost 2024 · 13:17

Junts defensa que s’ha aplicat el que contempla el catàleg de botigues històriques avalat per la Generalitat.
L'aplicació del catàleg de botigues històriques va generar debat en el ple de juliol.
L'aplicació del catàleg de botigues històriques va generar debat en el ple de juliol.

A finals de juliol el desmuntatge i la imatge de l’antic comerç Comestibles Brugada, Ca la Brugui de la plaça Major, va fer sonar els senyals d’alarma per tractar-se d’un comerç protegit pel catàleg de botigues històriques. El regidor d’Urbanisme de Banyoles, Jordi Congost, va explicar a aquesta emissora que dos mesos abans, els propietaris van fer la donació dels mobles que han de ser preservats i que es guarden en un magatzem municipal.

Davant aquesta situació, al ple del passat 29 de juliol, Sumem CUP Banyoles va lamentar que s’hagin perdut 150 anys d’història i no s’hagi respectat l’essència del comerç. La regidora Zaida Vidal va fer una bateria de preguntes sobre els procediments administratius i de conservació, catalogació, registre i preservació dels elements patrimonials que s’han seguit des del consistori en aquest cas. Els cupaires posen en dubte que l’ajuntament hagi sigut escrupolós en la protecció del patrimoni i també consideren que el Pla especial dels comerços històrics és “de mínims”.

El portaveu d’ERC, Jaume Butinyà, també va criticar el Catàleg de botigues històriques inclòs en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni per “poc atrevit” i va demanar ser conseqüents amb les normatives i la protecció dels elements patrimonials que fan singular aquests espais.

Catàleg “dels més puristes” avalat per la Generalitat

En resposta a les crítiques de l’oposició, l’equip de govern de Junts Banyoles ha assegurat que en tot moment s’ha seguit el que marca el Catàleg de botigues històriques i conviden a visitar el mobiliari guardat en un magatzem municipal. El regidor d’Urbanisme, Jordi Congost, i l’alcalde, Miquel Noguer, defensen que el catàleg, aprovat l’any passat, va ser un document “dels més puristes” de l’administració local, de caràcter tècnic i que va rebre l’aval i les garanties de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat.

El Catàleg de botigues estableix que per Ca La Brugui el mobiliari interior protegit “es podrà recol·locar fora d’aquest àmbit, sense que es perdin la seva estructura funcional i el color blanc marfil similar a l’existent”. Protegeix els arcs medievals interiors, la façana, la porta, els aparadors laterals i les obertures.

Catàleg inclou vuit comerços històrics

El catàleg inclou vuit comerços històrics de la ciutat propis de la primera meitat del segle XX que reuneixen un mínim valor formal d’interiorisme, disseny o, fins i tot, dels treballs artesanals que s’hi conserven. Es tracta de les farmàcies Masgrau i Omedes, les botigues Can Mateu i Calçats Freixa, i l’antiga farmàcia Boadella, els Magatzems Figueras, la Ferreteria Saguer i Comestibles Brugada, a la plaça Major. Entre altres, s’hi preserven elements de mobiliari, aparadors o cartells propis d’èpoques com el Modernisme, l’Art Decó o racionalistes.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text