Gastronomia

Porqueres

Neix el Celler Sant Llop, un projecte que recupera el cultiu de la vinya a Miànigues després de 2.000 anys

Ràdio Banyoles

Dilluns 3 de juny 2024 · 14:22

Es tracta d’un terreny de 4 hectàrees amb més d’11.000 ceps, que en una primera fase han permès la producció de 4.800 ampolles de “La Milla XI”.

A l’antiga vil·la romana de Vilauba, primer, i posteriorment al conjunt de Miànigues, es va iniciar fa 2.000 anys el cultiu de vinya, que no es va aturar fins a finals del segle XIX amb l’aparició de la fil·loxera. Amb la idea de recuperar aquesta activitat, el Celler Sant Llop de Miànigues ha posat en marxa un projecte que recupera aquest cultiu a la comarca, donant a conèixer un producte que manté una relació directa amb la zona on es produeix.

En un acte amb empresaris i representants del sector, aquest dilluns s’ha presentat els fruits de la primera etapa de treball, 4.800 ampolles de vi negre i vi rosat “La Milla XI”. El nom que s’ha donat a aquest vi fa referència a la pedra mil·liar que assenyalava el punt exacte en el qual estava ubicat en l’antiga via romana que connectava Girona amb Santa Pau.

El tècnic del Celler Sant Llop, Xavi Cornejo, destaca que la particularitat del projecte és que segueix la traça i dona continuïtat a una activitat de més de vint segles d’existència al territori, en un enclavament òptim.

Les vinyes del Celler Sant Llop ocupen un terreny de 4 hectàrees amb més d’11.000 ceps. La voluntat és anar creixent a curt i mitjà termini, doblant l’espai i augmentant la producció fins a les 40.000 ampolles.

Cornejo ha ressaltat les característiques úniques del paratge on s’ubica la vinya, al Terraprim del Pla de l’Estany, amb la humitat que li confereix l’Estany, i entre els aires de l’Empordà i la proximitat de la Garrotxa.

La presentació d’aquest dilluns ha comptat també amb les intervencions de Marc Bramon, representant del Celler Sant Llop; l’arqueòleg i historiador Joaquim Tremoleda; el sommelier Ferran Vila, campió d’Espanya el 2022 i campió de Catalunya el 2018; i Jordi Bosch “Barraca”, autor de l’escultura que quedarà instal·lada a la vinya del celler. També hi han assistit representants del món de la restauració, sommeliers i cuiners del territori. L’esdeveniment ha servit per donar a conèixer el projecte, fer l’acte de denominació de les vinyes i presentar els dos primers vins del celler, que els assistents han pogut degustar.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text