Medi ambient

Banyoles

El Consorci de l’Estany retorna al rec de Can Teixidor una planta endèmica i protegida

Ràdio Banyoles

Dimarts 29 de març 2022 · 13:37

L’actuació s’ha fet després que l’exemplar es retirés durant el període d’obres de millora del rec i s’ha mantingut i reproduït al laboratori de cria de nàiades.

Durant el treball de rescat de nàiades, el Consorci de l'Estany va trobar diversos exemplars de la planta protegida coneguda popularment com a espiga o lila d'aigua (Potamogeton perfoliatus) a l’alçada de Cal General. Aquest dimarts al matí s'ha retornat l'exemplar que s'havia mantingut i reproduït al laboratori de cria de l'Estany després de les obres de consolidació dels marges del rec de Can Teixidor. Es tracta d'una planta endèmica, amenaçada i protegida que amb els anys havia anat en disminució a Catalunya.

El director del Consorci de l'Estany, Albert Tubert, ha apuntat que es tracta d’una troballa important i s’ha mostrat satisfet per haver-la localitzat, reproduït i que ara es reintrodueixi a la zona. Tubert ha destacat que actualment queden pocs exemplars d’aquesta planta aquàtica i que, per tant, és una bona notícia “haver-la pogut consolidar”.

A la presentació també ha assistit el cap del Servei de Fauna i Flora del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, Ricard Casanovas, que ha apuntat que la recuperació de la planta suposa també “una lluita contra les invasions biològiques”. Casanovas ha assenyalat que es tracta d’un dia “importantíssim” i ha afegit que considera que l’acció hauria de ser exemplar per recuperar altres espècies de plantes amenaçades.

Espècie vulnerable

La lila d’aigua és una planta aquàtica que viu en aigües relativament quietes i poc profundes, floreix a l’estiu formant petites espigues que surten de l’aigua. És una espècie protegida i està recollida en el Catàleg de flora amenaçada a Catalunya, concretament amb la categoria de vulnerable (VU). Anteriorment, s’havia documentat la seva presència en altres indrets com els Aiguamolls de l’Empordà, on va ser vista a finals del segle XIX; al Delta de l’Ebre, on s’havia vist fins a inicis d’aquest segle; i a la riera de Merlès, on se’n van localitzar exemplars fins fa una dècada aproximadament. L'única població important que queda a Catalunya es troba en un estany del Pallars Sobirà i ara de nou a l’Estany de Banyoles.

Els tècnics del Consorci de l’Estany apunten que en el moment d’extracció de la lila d’aigua al rec de Can Teixidor es van detectar entre set i vuit rizomes. Ara que han après a com reproduir-la al laboratori han aconseguit triplicar-ne els exemplars. L’objectiu és plantar-ne més a la riera de Can Morgat i a una de les llacunes de la zona del Paratge de les Cigonyes (als aiguamolls de la Puda). Els treballs s’han portat a terme amb l’autorització i supervisió del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text