El Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, amb el suport del Centre Excursionista, el Foment i Limnos, han fet públic un manifest a favor de la recuperació i preservació del Monestir de Sant Esteve de Banyoles. Recorden que el conjunt monàstic, fundat pels volts de l’any 812, és l’origen de Banyoles, i reclamen recuperar-ne els diferents espais per a la ciutat, tal com recomana el Pla director elaborat recentment per l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, per encàrrec de l’Ajuntament.
Aprofitant l’inici de les Festes d’Agost, el Centre d’Estudis Comarcals i les entitats signants han llegit el manifest en què demanen que el conjunt del monestir i el seu entorn esdevingui “un eix històric, cultural i paisatgístic” obert a la ciutat, que es museïtzin l’església i el claustre i que els jardins interiors s’obrin a la ciutadania i esdevinguin “el gran espai verd del Barri Vell”. També insten a preservar tot l’espai del recinte del monestir “sense noves construccions”, i que les cessions fetes pel Bisbat a l’Ajuntament i el Consell Comarcal per a l’ús de l’església, el claustre i l’espai que ocupa l’Arxiu Comarcal per a un període de 25 i 90 anys, respectivament, esdevinguin definitives.
La presidenta del CECB, Roser Masgrau, explica que volen fer extensiva la petició a tota la ciutadania, ja que el monestir és patrimoni i bressol de la ciutat i, en un futur, podria ser l’espai que n’expliqués la història i els orígens. A més, també destaca que l’obertura dels jardins contribuiria a obrir el Monestir a la ciutat, tant per la banda del Barri Vell com dels barris de Can Puig i Canaleta.