Patrimoni

Banyoles

El Centre d’Estudis insta a recuperar el conjunt del Monestir de Banyoles, preservar-lo i obrir-lo a la ciutadania

Ràdio Banyoles

Dilluns 19 d’agost 2024 · 14:15

L’entitat considera que les cessions del Bisbat a l’Ajuntament i el Consell han d’esdevenir definitives, que l’església i el claustre s’han de museïtzar i que els jardins interiors s’han d’obrir a la ciutat.
Representants del CECB, el Foment i el Centre Excursionista, aquest dimecres al claustre del Monestir.
Representants del CECB, el Foment i el Centre Excursionista, aquest dimecres al claustre del Monestir.

El Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, amb el suport del Centre Excursionista, el Foment i Limnos, han fet públic un manifest a favor de la recuperació i preservació del Monestir de Sant Esteve de Banyoles. Recorden que el conjunt monàstic, fundat pels volts de l’any 812, és l’origen de Banyoles, i reclamen recuperar-ne els diferents espais per a la ciutat, tal com recomana el Pla director elaborat recentment per l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, per encàrrec de l’Ajuntament.

Aprofitant l’inici de les Festes d’Agost, el Centre d’Estudis Comarcals i les entitats signants han llegit el manifest en què demanen que el conjunt del monestir i el seu entorn esdevingui “un eix històric, cultural i paisatgístic” obert a la ciutat, que es museïtzin l’església i el claustre i que els jardins interiors s’obrin a la ciutadania i esdevinguin “el gran espai verd del Barri Vell”. També insten a preservar tot l’espai del recinte del monestir “sense noves construccions”, i que les cessions fetes pel Bisbat a l’Ajuntament i el Consell Comarcal per a l’ús de l’església, el claustre i l’espai que ocupa l’Arxiu Comarcal per a un període de 25 i 90 anys, respectivament, esdevinguin definitives.

La presidenta del CECB, Roser Masgrau, explica que volen fer extensiva la petició a tota la ciutadania, ja que el monestir és patrimoni i bressol de la ciutat i, en un futur, podria ser l’espai que n’expliqués la història i els orígens. A més, també destaca que l’obertura dels jardins contribuiria a obrir el Monestir a la ciutat, tant per la banda del Barri Vell com dels barris de Can Puig i Canaleta.

“Ni una palada més de ciment”

L’any 1835, amb la desamortització, el Monestir va passar a mans de l’Estat i, després, a l’Ajuntament, que el 1863 el va cedir al Bisbat de Girona perquè hi instal·lés la Casa Missió. Actualment, aquestes instal·lacions estan en desús, i en els últims anys s’hi han plantejat projectes per a fer-hi habitatges per a gent gran. Una iniciativa que des del Centre d’Estudis consideren positiva, “però no en aquest espai”, on recorden que fa uns anys es van fer prospeccions arqueològiques que van posar al descobert diferents elements patrimonials a preservar i asseguren que no permetran “ni una palada més de ciment” en aquest espai.

El manifest demana al consistori banyolí que faci seves aquestes reivindicacions i que treballi per aconseguir-les. La voluntat del Centre d’Estudis és teixir un moviment de suport a aquesta iniciativa, i per això s’ha fet extensiva a altres entitats. Fins avui s’hi han adherit el Centre Excursionista de Banyoles, Limnos i el Foment de Banyoles, amb l’objectiu que s’hi afegeixin altres entitats, així com la ciutadania en general, per tal de fer arribar el Manifest a l’Ajuntament.

També et pot interessar

ads.skip.countdown-text
ads.skip.button-text