TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Diumenge 20 de setembre del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Servei de notícies

i després...10:00 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
00:01

Hora final
10:00

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
La tortuga destaca per la vistositat dels colors de la closca, que és ataronjada. F: ACN

Publicitat

Medi Ambient » Estany    + d'aquest tema
06/08/2020

Capturen dues tortugues exòtiques a l'Estany d'una espècie que fins ara no s'havia trobat al medi natural

Arxius d'audio:

 
  •  06/08/2020

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

Són un mascle i una femella d'1,5 i 2 kg que s'han retirat per ser una amenaça per les espècies autòctones.

 

Els tècnics del Consorci de l'Estany han identificat un mascle i una femella de tortuga “pseudemys rubriventris” que fins ara no s'havia localitzat en un entorn natural a Catalunya. Els dos exemplars es van capturar l'estiu passat durant el seguiment de la repoblació de tortugues autòctones que els tècnics fan cada any. La seva identificació s'ha allargat uns mesos i s'ha acabat incorporant en un article científic publicat en una revista internacional de la British Herpetological Society sobre les poblacions de tortugues exòtiques al nord-est de la península ibèrica.

L’espècie “pseudemys rubriventris” és d’origen nord-americà i destaca per la vistositat dels colors de la closca, que és ataronjada, i per tenir ratlles grogues a la pell. El director tècnic del consorci, Miquel Campos, ha recordat els riscos d'alliberar exemplars exòtics al medi: en el cas d'aquesta espècie, són una amenaça per a les autòctones ja que, a banda de ser més agressives, també són portadores de malalties.

 

Campos ha recordat que s'han fet molts esforços en l'extracció i control de tortugues exòtiques a l'Estany de Banyoles, de manera que la presència de noves espècies com les detectades pot representar una nova amenaça en la recuperació de les autòctones.

 

Un repunt de captures d'exòtiques

 

L'any passat, juntament amb aquests dos exemplars, també van localitzar set exemplars més de les Florida i fins i tot un exemplar adult d'una espècie de la mediterrània que està protegida i en risc d'extinció, la 'testudo hermanni' . L'any 2018, en canvi, només s’havien detectat dos exemplars de tortuga exòtica. Durant els dos projectes Life amb fons europeus (2010 i 2017) s'han retirat unes 700 tortugues exòtiques de l’Estany i ja es parla d'una població d'exòtiques "controlada".

TAGS: Tortuges, LIFE

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

De dilluns a divendres de 13:30 a 14:00

De dilluns a dijous de 22:00 a 22:30. Divendres de 22:00 a 23:00

Dijous de 21:00 a 22:00 i divendres d'11:30 a 12:30 (reposició)