TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 28 de maig del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Ràdio

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Fotografia
La figura del Drac ha esdevingut una de les protagonistes de la Festa Major.

Publicitat

Cultura » Publicacions    + d'aquest tema Cultura » Tradició    + d'aquest tema
19/05/2020

La Revista d’Etnologia de Catalunya es fa ressò de la recuperació del drac de la Festa Major de Banyoles

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

La revista publica un article de l’historiador banyolí Guerau Palmada detallant els antecedents, el procés i l’estrena del drac el 2018.

 

La Revista d’Etnologia de Catalunya, publicada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha inclòs en el seu últim número un article de l’historiador banyolí Guerau Palmada, que detalla la recuperació del drac de Banyoles per la Festa Major.

 

L’article de Palmada comença explicant que des de fa un parell d’anys un grup d’entitats i estudiosos locals s’han coordinat per recuperar festes i tradicions banyolines documentades ja en el segle XVII i XVIII. Entre elles el desaparegut bestiari banyolí i la seva figura més emblemàtica, la del drac.

 

Guerau Palmada fa un exhaustiu recorregut de la figura del drac i la seva relació en la vida social de la ciutat, assegurant que la història del drac de Banyoles com a figura del bestiari té més de 400 anys. De fet, el drac és la figura més antiga documentada de la ciutat, “una bèstia alada que sortia per carrers i places de la vila amb motiu de les festes religioses i tradicionals”.

 

L’article també explica com va ser el procés de creació de la nova figura del bestiari. Com es va fer l’encàrrec de l’elaboració del drac a l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot (EASD) i les característiques tècniques que té.

 

Finalment, es documenta que el “dissabte 6 d’octubre de 2018 el drac feia la seva primera aparició pública a les portes de l’ajuntament, amb el ritme de la tabalera”. I s’explica el nou protagonisme adquirit per la figura en diverses propostes dins la Festa Major de Banyoles.

 

Revista d’Etnologia de Catalunya

 

La Revista d’Etnologia de Catalunya (REC) és una publicació especialitzada en els àmbits de l’antropologia, l’etnologia i el patrimoni cultural a Catalunya. És una plataforma de difusió de les iniciatives, les realitzacions, les teories i les experiències dels investigadors, les entitats i els col·lectius que conformen aquest camp del coneixement dins de les ciències socials.

 

La revista es publica cada any i el seu últim número, el 44, es pot consultar des de fa unes setmanes en format digital que es pot consultar en el següent enllaç.

TAGS: drac

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dijous de 20:00 a 21:00

Últim dissabte de mes a les 12:00h

Dimecres de 20:00 a 21:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)