TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Diumenge 31 de maig del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
En total en el cens d’aquest any hi han participat 16 persones.

Publicitat

Medi Ambient    + d'aquest tema
12/02/2020

El 26è cens d’ocells aquàtics de l’Estany constata un descens de fotges i polles d’aigua

Arxius d'audio:

 
  •  12/02/2020

 

Banyoles    + d'aquesta zona

Pla de l'Estany    + d'aquesta zona

 

S’han recomptat també molts menys gavians que l’any passat però els mateixos observadors posen en dubte aquesta dada i les cigonyes consoliden la presència a la ciutat durant l’hivern.

 

L’entitat ecologista Limnos ha coordinat un any més, i ja en van 26, el cens d’ocells aquàtics hivernants a l’Estany de Banyoles. Es va fer diumenge 12 de gener a l’Estany de Banyoles i el dissabte 11 al riu Fluvià, tot i que s’incorporen totes les dades entre el 10 i el 20 de gener, incloent-hi espais com el Pla de Martís. En total, en el cens d’aquest any hi han participat 16 persones.

 

La variació més important de l’observació ha estat el descens de les polles d’aigua, que després del rècord d’exemplars de l’any passat (36) cauen a xifres molt baixes (13). També les fotges vulgars segueixen la seva tendència a la baixa amb 101 exemplars quan fa uns anys eren més de 300. El president de l’entitat, Gerard Funoses, ha explicat que la disminució de fotges és generalitzat a Catalunya i que es relaciona probablement amb l’afectació del canvi climàtic perquè hivernen en zones més al nord d’Europa. En el cas de les polles d’aigua, podria ser un any de poca cria.

 

Comparativa d'espècies observades 2010-2020

Font: Limnos

Es mantenen els ànecs collverds amb 210 exemplars i l’entitat destaca que no s’ha censat cap ànec domèstic, quan en altres edicions s’havia notat un augment d’aquests exemplars.


El dormidor d’esplugabous, prop de La Draga, es manté com un espai d’elevat interès, on a més s’hi van poder observar dos martinets blancs. La resta d’espècies comunes o testimonials han estat el bernat pescaire, els corbs marins, els cabussets, els rasclons, alguns rapinyaires. No s’ha censat cap blauet.

 

Disminució espectacular de gavines i gavians


Limnos constata el descens de l’observació de gavians i gavines, que l’any passat sumaven més de 2.500 exemplars i aquest any només se n’han vist 443. Gerard Funosas ha detallat que es va repetir el cens dos cops perquè a l’abocador s’havien vist grups més nombrosos de gavians, de fins a 500 exemplars. Segons el biòleg és probable que els gavians utilitzin altres punts per dormir com les naus industrials i no els hagin detectat a l’Estany als vespres.

 

Les cigonyes es consoliden

 

La presència de cigonyes hivernants, observades en l’àmbit urbà, va en augment i aquest any se n’han censat 52 exemplars, fet que es repeteix els tres últims anys. És un grup variable que ve i marxa de Banyoles i amb mobilitat d’exemplars, alguns dels quals són els mateixos de l’any passat. Segons Funosas, és probable que aquestes cigonyes ja no migrin i hagin trobat recursos per passar l’hivern prop de les zones de cria.

 

L’entitat destaca que les llacunes de can Morgat cada cop presenten una vegetació més densa de canyissos, el que fa disminuir la presència d’algunes espècies, com el xarxet. També s’ha fet cens al riu Fluvià al pas per la comarca on destaca la presència de diversos dormidors de corb marí gros i un grup de 18 ànecs mandarins assilvestrats.

TAGS: cens, ocells, hivernants

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Diada de Sant Jordi a la plaça Major

Cada 15 dies, els divendres a les 21h.

Dimarts de 21:00 a 22:00 i dimecres de 12:30 a 13:30 (reposició)