TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 04 de juny del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Musical Express

i després...11:30 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
10:10

Hora final
11:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
L’Arqueta té ara 23 de les 28 peces originals.

Publicitat

Cultura » Arqueta    + d'aquest tema
17/10/2019

L’Arqueta de Sant Martirià ha incorporat les figures restaurades de Santa Anna i Sant Cristòfol

Arxius d'audio:

 
  •  17/10/2019

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

La restauració, a càrrec del Ministeri de Cultura, ha tingut un cost de 4.000 euros i l’Arqueta té ara 23 de les 28 peces originals.

 

El Ministeri de Cultura ha comunicat aquest dimecres que l’Arqueta de Sant Martirià de Banyoles ha incorporat les dues noves figures recuperades i restaurades. Les figures, que es van recuperar l’any passat, corresponen a Sant Cristòfol amb el Nen i Santa Anna amb la Verge i el Nen.

 

El Ministeri de Cultura, copropietari de l’Arqueta juntament amb el Bisbat, ha assumit els 4.000 € del cost dels treballs i, amb aquestes incorporacions, l’Arqueta té ara 23 de les 28 peces originals.

 

El subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon, ha celebrat la notícia i ha destacat, sobretot, la bona entesa i la col·laboració entre el Ministeri, el Bisbat i l’Ajuntament.

 

Restauració acurada

 

Els treballs han anat a càrrec de l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE) que va assumir la restauració i el posterior muntatge a l’Arqueta. Els estudis de laboratori de les figures s’han fet amb tècniques analítiques no destructives que han confirmat, per la seva composició, l’autenticitat de les peces i el seu encaix al conjunt espoliat el 1980.

 

La figura de Santa Anna tenia un estat de conservació estable, però amb opacitat i enfosquiment de la superfície metàl·lica per sulfuració de la plata. La representació de Sant Cristòfol presentava algunes deformacions a la figura del nen i a les cames del Sant, així com alguns talls i soldadures amb pèrdua de color. És possible que fossin modificades en alguna de les intervencions de l’arca documentades el 1734 i el 1806.

 

El tractament de restauració s’ha centrat en l’eliminació de la sulfuració dels elements de plata i la brutícia superficial de les encarnacions. En un cas i en l’altre la neteja ha alternat sistemes mecànics i químics. Les llacunes de color de les carnacions s’han reintegrat amb pigments de vernís amb el propòsit d’incorporar només aquelles faltes que interferien o molestaven en la lectura correcta de les figures. Per prorrogar l’eficàcia del tractament s’hi ha aplicat una capa de protecció. Per a la reposició s’han utilitzat elements de plata daurada, o del seu color mateix, que garanteixen la compatibilitat amb els elements originals sense originar danys futurs.

 

S’ha aprofitat aquesta intervenció per fer tasques de manteniment i conservació preventiva a l’Arqueta, netejant àrees puntuals de sulfuració de la plata sorgides per l’envelliment del vernís protector. Les celebracions de Sant Martirià, d’altra banda, havien anat provocant alteracions derivades de la inevitable manipulació durant el ritus. Aquestes alteracions es traduïen en lleugers aixecaments de la xapa de plata del perímetre i a les zones més exposades, que s’han solucionat durant la intervenció in situ a través de la col·locació de nous elements de plata.

 

Albert Bramon destaca que han estat treballs de màxima precisió que necessiten protocols molt acurats.

 

La restitució dels relleus es va fer in situ per una empresa especialitzada al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, amb la finalitat de minimitzar els riscos de manipulació i trasllat del conjunt i garantir l’estabilitat de la peça.

 

L’Arqueta de Sant Martirià és una obra mestra de l’orfebreria gòtica del segle XV. Està previst que es pugui veure amb les noves peces a l’ofici solemne de la festa major de dissabte a les 11 del matí al Monestir de Sant Esteve.

 

Roda de premsa anul·lada

 

La presentació de l’Arqueta amb les peces incorporades s’havia de fer en una roda de premsa convocada dimecres al matí. A última hora, però, el consistori va decidir anul·lar-la.

 

L’anul·lació ha estat criticada pel grup municipal de Convivència i Progrés a través de les xarxes. El seu portaveu, Quim Fernàndez, ha apuntat que “sense obviar la gravetat del moment” la decisió “ha estat precipitada i no contribueix al necessari restabliment d'uns mínims nivells de normalitat a la ciutat”.

TAGS: Arqueta, figures

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

.

 

Programes

Programes que queden per emetre

Primer dissabte de mes

Diumenges de 10:00 a 11:00