TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 28 de maig del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Fotografia
L’Aulina reclamadora de l’Omeda en una imatge d'arxiu.

Publicitat

Medi Ambient    + d'aquest tema
13/08/2019

La Generalitat fa accions de millora dels arbres monumentals del Pla de l’Estany

Arxius d'audio:

 
  •  13/08/2019

 

Fontcoberta    + d'aquesta zona

Pla de l'Estany    + d'aquesta zona

 

Durant el 2018 es van visitar la majoria d’arbres monumentals de tot Catalunya i en alguns casos es van fer accions de neteja, manteniment i senyalització.

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat, amb el suport de Forestal Catalana, ha dut a terme el 2018 una seixantena d’actuacions per a la identificació, millora i conservació d’Arbres Monumentals de Catalunya.

 

Al Pla de l’Estany n’hi ha quatre de catalogats: l’Aulina reclamadora de Puigsaguàrdia i l’Aulina reclamadora de l’Omeda, al terme municipal de Fontcoberta; el Castanyer del Pla de Sant Nicolau, a Sant Miquel de Campmajor, i l’Alzina de la Casa Nova de Vilafreser (Vilademuls).

 

Entre les accions que s’han executat, s’inclouen visites in situ per a la revisió dels exemplars, per a identificar possibles problemes i fer un control periòdic per determinar el seu estat de conservació, actuacions de manteniment i sanejament i actualització i millora de la base de dades per a una òptima gestió de la informació.

 

A Fontcoberta, dues alzines reclamadores

 

L’Alzina o Aulina reclamadora de Puigsaguàrdia, de Fontcoberta, fa 13 metres d’alçada i 3’5 metres de circumferència del tronc. Rep aquest nom perquè antigament s'emprava per caçar ocells tot atreguent-los amb reclams, que un cop dins de l'arbre quedaven enganxats en vesc i eren capturats pels pagesos. Per aconseguir aquest efecte les branques de les alzines reclamadores eren modelades per fer-les arribar fins a terra, cobrint tot l'espai.

 

Les tasques que es van fer a l’alzina van ser la neteja de vegetació l’entorn de l’arbre i col·locació de nous cartells indicatius. A l’alzina o aulina reclamadora de l’Omeda es va desbrossar la zona i es va millorar la senyalització de l’arbre, ubicat al mateix municipi.

 

El castanyer de Sant Miquel

 

Finalment, també es va visitar el Castanyer del Pla de Sant Nicolau, ubicat a Sant Miquel de Campmajor, per a planificar actuacions de millora i neteja de l’entorn, que es faran el 2019. L’arbre fa 18 metres d’alçada i la circumferència de tronc, tot i que irregular, fa gairebé 10 metres.

 

268 arbres monumentals a Catalunya

 

Els arbres monumentals són exemplars singulars, ja sigui per la seva dimensió excepcional dins la seva espècie, edat, història o particularitat científica. Des del 1987, a Catalunya estan sotmesos a mesures de protecció especials, que impliquen la prohibició de tallar-los o arrencar-los parcialment o totalment. Actualment, Catalunya compta amb 268 arbres monumentals registrats, distribuïts per 42 comarques i 224 municipis.

 

A més dels quatre arbres catalogats, el Pla de l’Estany també en té d’altres d’interessants, que es poden trobar en el llibre “Arbres monumentals: 161 plantes d’anomenada del Pla de l’Estany" (1995) d'Ernest Costa, Joan Pontacq i Jordi Porxas (Brau edicions).

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Diumenges de 12:00 a 13:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)

Últim dissabte de mes a les 12:00h

Cada 15 dies, els divendres a les 21h.