TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 28 de maig del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
La restauració de la pesquera serà segons el projecte original, racionalista.

Publicitat

Urbanisme » Obres públiques    + d'aquest tema
12/08/2019

La pesquera Gimferrer recuperarà l’estètica racionalista amb el projecte de restauració de l’Ajuntament

Arxius d'audio:

 
  •  12/08/2019

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

El consistori dedicarà 110 mil euros a restaurar la pesquera, adquirida el 2018, que tindrà usos polivalents, oberta a actes com presentacions, esdeveniments culturals, reunions.La pesquera número 11 de l’Estany de Banyoles, més coneguda com a pesquera Gimferrer, va passar a ser de propietat municipal el maig del 2018 després que la família propietària renunciés als drets d’utilització. La pesquera, de 64 metres quadrats, està situada entre el Club Natació Banyoles i el Parc Neolític de la Draga. L’edifici és originari del 1874, però la remodelació que se li va fer el 1948, seguint el projecte de Francesc Figueras, va transformar completament l’edifici original.


Un nou concepte de pesquera

 

La reforma va establir una nova tipologia de pesquera: fins llavors les pesqueres eren edificacions per a la pesca en canya, i aleshores es va innovar fent compatible l’entrada i emmagatzematge d’una barca, amb una sala d’estar “per passar els diumenges” i un altell com a vestidor i altres serveis. Un projecte amb una estètica racionalista que els propietaris van modificar lleugerament. De fet, la pesquera Gimferrer és l’únic exemple d’arquitectura racionalista a la ciutat, segurament perquè el seu autor, l’arquitecte Francesc Figueres havia estat amic i company de curs de Josep Lluís Sert, Sixte Illescas, German Rodriguez Arias, Josep torres i altres, fundadors del GATPAC i seguidors de l’avanguarda europea del moment.


Una restauració seguint el projecte del 1948


Ara, el consistori s’ha proposat de restaurar la pesquera per recuperar el pla original, un projecte que està pressupostat en 110 mil euros. La intervenció més important és la restauració de la pèrgola tal i com està projectada en la planificació original, és a dir, amb 4 pòrtics de pilars d’obra, 4 bigues i 7 rastells de fusta. També s’eliminaran les teuladetes i es realitzarà la cornisa seguint els criteris racionalistes. Pel que fa a la passarel·la d’accés a la pesquera, es proposa construir el muret perimetral per aconseguir reproduir la imatge del projecte original de la pesquera, entre moltes altres modificacions. Segons ha explicat el regidor d’Urbanisme, Albert Tubert, ha explicat que la remodelació serà “total”. De moment el projecte es troba en fase d’exposició, i està previst que les obres es facin durant l’últim quadrimestre de l’any, al llarg de 22 setmanes.

Per actes culturals i rodes de premsa

 

Tubert també ha destacat que els usos del nou edifici municipal es mirarà que siguin “polivalents”, i que es pugui fer servir per actes, presentacions o rodes de premsa.

La cinquena pesquera municipal


Des de fa uns anys el consistori està impulsant una política de rescabalar les pesqueres que són en mans de privats, en cas que renunciïn al seu ús privatiu. Amb aquesta, ja són cinc les pesqueres que han passat a ser de titularitat municipal els últims anys. La primera va ser la pesquera número 10, on s’ubica l’Oficina de turisme (recuperada el 2004); la pesquera número 20, coneguda com a pesquera Mata (recuperada el 2008); la pesquera número 5, coneguda com a pesquera Agustí (recuperada el 2014), la pesquera número 16, coneguda com a d’en Malagelada (recuperada el 2015) i ara, la pesquera 11, Gimferrer (maig del 2018).


En total, al voltant de l’Estany hi ha 21 pesqueres, construïdes entre mitjans del segle XIX i principis del segle XX. En els seus inicis servien per banyar-se, pescar o fer un volt en barca per l’Estany. L’any 1997 van ser declarades bé cultural d’interès nacional (BCIN), en la modalitat de jardí històric.

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Mensual, l'últim dimarts de mes a les 19h

Diada de Sant Jordi a la plaça Major

Cada 15 dies, els divendres a les 21h.