TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 09 de juliol del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Servei de notícies

PLAY
Hora inicial
14:00

Hora final
23:00

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Roca Foradada s'ha revelat com un jaciment prolífic de la prehistòria. F: ACN.

Publicitat

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
09/08/2019

Troben eines útils al jaciment de Roca Foradada que fan pensar que l'assentament original és "a prop"

Arxius d'audio:

 
  •  09/08/2019

 

Fontcoberta    + d'aquesta zona

 

L'equip d'arqueòlegs destaca que, si es descobrís, seria una gran notícia ja que "obriria un ventall de recerca molt gran" al Pla de l'Estany.


L'equip d'arqueòlegs que ha treballat durant dues setmanes al jaciment de Roca Foradada de Fontcoberta ha trobat diverses restes d'eines útils que feia servir la comunitat de neandertals que hi havia fa uns 80.000 anys. Es tracta de pedres que tenien funcions determinades i que els habitants d'aleshores utilitzaven per les seves tasques diàries. Són peces en forma de serra o de punxó que s'han trobat al costat d'altres que eren les es que feien servir per polir les que després utilitzaven. Aquest fet és destacable, perquè fa pensar als investigadors que l'assentament original és proper a la zona en la que estan excavant.

A més, el fet que s'hagin trobat aquestes dues classes de peces fa que els arqueòlegs creguin que la comunitat que vivia a la zona va haver de marxar del lloc de manera sobtada. Segons ha explicat a l’ACN el director dels treballs de Roca Foradada, Alfons Díaz, hi ha dues explicacions, o bé un fenomen natural que els va obligar a marxar i deixar les eines o que se les van oblidar, cosa improbable.


El fet de poder descobrir on va ser el lloc on es van instal·lar inicialment permetria "obrir un ventall" d'investigació nou, en relació als jaciments que es troben al Pla de l'Estany. De fet, Díaz assenyala que si el trobéssin ajudaria a conèixer la dinàmica cultural d'aquestes societats i les podríem comparar amb la de la Cova de l'Arbreda.

 

Un jaciment "excel·lent en qualitat i quantitat"

 

Una de les particularitats de Roca Foradada és la quantitat i la qualitat de les restes arqueològiques que s'hi ha trobat. Díaz explica que avui en dia el del Pla de l'Estany és l'únic que es troba a l'aire lliure de les comarques gironines i que s'està excavant sistemàticament. "Ara mateix és el jaciment per excel·lència", assenyala Díaz.


Coincidint amb el final de la campanya d’excavació, l’ajuntament de Fontcoberta ha organitzat una visita guiada a l’espai per aquest divendres al vespre, a 274 de 8. Els investigadors i co-directors del projecte, Alfons Díaz i Albert Aulinas, explicaran què aporten les darreres troballes al què se sap de la prehistòria al Pla de l’Estany. A més, els visitants podran participar a un taller pràctic vinculat amb el foc.

 

La sisena campanya

 

Roca Foradada s'ha revelat com un jaciment prolífic de la prehistòria. Situat a Fontcoberta, es va descobrir l'any 1982 quan un pagès treballava el camp, però no va ser fins tres dècades més tard –al 2014– quan es va començar a excavar de manera periòdica. Data del paleolític mitjà (80.000 - 40.000 aC) i a diferència dels altres de l'època que hi ha a la comarca –situats en coves o abrics- aquest té la particularitat que es troba a l'aire lliure.

 

Inicialment, durant les primeres campanyes, els arqueòlegs van centrar-se a explorar el subsòl i el perímetre d'un camp de conreu (que és on es va descobrir el jaciment). Aquí, van trobar-hi un autèntic taller d'indústria lítica. La d'aquest 2019 és la sisena campanya que es fa a l'indret.

TAGS: Roca, Foradada

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Puntuals

Diumenges de 10:00 a 11:00

Divendres de 19h a 20h