TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimecres 12 d'agost del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Aquest dimarts han aparegut morts al riu Terri centenars de peixos.

Publicitat

Medi Ambient » Denúncies    + d'aquest tema
10/07/2019

Limnos denuncia l’aparició de centenars de peixos morts aquest dimarts al riu Terri a Porqueres

Arxius d'audio:

 
  •  10/07/2019

 

Porqueres    + d'aquesta zona

 

Eren principalment barbs de muntanya i bagres i l’entitat ecologista reclama mesures per millorar l’estat del riu i també la riera Canaleta, amb color tèrbol i una forta olor d’aigües residuals.

 

Aquest dimarts han aparegut morts al riu Terri centenars de peixos, majoritàriament barbs de muntanya i bagres, a prop de l’església de Sant Andreu de Mata, al municipi de Porqueres. Els exemplars morts eren especialment visibles sota el pont que travessa entre el Camí Terri i el carrer Rubió i Ors, tot i que els peixos es podien veure un centenar de metres més amunt, a tocar del límit amb Banyoles. Per tant, podrien haver estat arrossegats d’aigües amunt.

 

L’entitat ecologista Limnos ha denunciat el fet, que atribueix a algun episodi de contaminació i a l’estat de degradació de la riera Canaleta i del riu Terri. Un dels membres de l’entitat, Carles Quer, ha explicat que la revisió del traçat dels dos rius ha permès detectar olors fortes d’aigües residuals en tot el seu traçat des del barri de Canaleta de Banyoles, fins a Mata, a Porqueres.

 

L’abocament ha estat comunicat als ajuntaments de Banyoles i Porqueres, al Consorci de l’Estany i als Agents Rurals, que han estat investigant els fets.

 

Dificultats per determinar la causa

 

El més difícil en aquest cas, segons Limnos, és determinar amb exactitud la causa de la mortalitat. Quan els rius porten cabal molt baix i hi ha elevades temperatures, l’aigua porta menys oxigen, i qualsevol abocament puntual d’aigües residuals pot acabar provocant una mortalitat per l’enterboliment de l’aigua i l’ofegament dels peixos per manca d’oxigen. En baixar de nou aigua neta, la prova es dissol sense deixar rastre.

 

Altres hipòtesis podrien ser abocaments industrials, però això sembla menys probable. Per altra banda, quan s’anuncien fortes pluges l’aportació d’abocaments sol augmentar per aprofitar la força de l’aigua per diluir la contaminació. També es dona el cas que, paral·lel a la riera Canaleta i el riu Terri, hi circula el col·lector d’aigües residuals que recull tota l’aigua i la porta a la depuradora de Cornellà del Terri, una xarxa molt deteriorada pel pas del temps.

 

Limnos és conscient de la complexitat d’abordar un problema d’aquesta magnitud, però reclama un pla de millora del riu Terri i de la Canaleta amb la implicació de les administracions competents, el Consell Comarcal del Pla de l’Estany i els ajuntaments.

 

Espècies autòctones protegides

 

El barb de muntanya i la bagra són dues espècies autòctones protegides, especialment la primera. El Terri és un dels pocs rius de Catalunya que manté poblacions relativament abundants d’aquestes dues espècies autòctones, cosa que li confereix un alt valor ecològic, malgrat no disposar de cap figura de protecció reconeguda. El barb i la bagra són més sensibles a la contaminació que altres espècies de peixos com les carpes i el barb de l’Ebre, també presents al Terri.

TAGS: Limnos, peixos, morts

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Divendres de 19h a 20h

Últim dissabte de mes a les 12:00h

Dimecres de 20:00 a 21:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)