TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 05 de desembre del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

properes notícies 22:00 "Informatiu Nit"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
El tipus d’estructura del pou permet identificar restes vegetals i animals.

Publicitat

Via Pública    + d'aquest tema
09/07/2019

Les excavacions a Vilauba permeten conèixer millor el dia a dia de la vil·la i com n’era l’entorn ambiental

Arxius d'audio:

 
  •  09/07/2019

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

Els treballs s’han centrat en dos punts: un forat on es van abocar materials quotidians i un pou que permetrà conèixer la vegetació i espècies de l’època.

El passat juny es va tancar la temporada d’excavacions al jaciment arqueològic de Vilauba. Aquesta vegada, els treballs s’han centrat en dues zones: a l’antic Camp Baix, travessat per la carretera, i al pou d’aigua de la vil·la.

 

Pel que fa a la primera zona, al Camp Baix, unes prospeccions amb georadar van detectar que hi podria haver un forn de combustió. Un cop iniciats els treballs, l’equip d’arqueòlegs es va trobar una cosa ben diferent: un forat d’uns 25 metres de diàmetre destinat a l’extracció d’argila per fer tàpies a la vil·la que, un cop no es va necessitar més, es va fer servir d’abocador de materials de la vida quotidiana.

 

Segons ha detallat el director de les excavacions, Joaquim Tremoleda, el material trobat es pot datar d'entre el segle I i II d.C i ofereix informació interessant sobre la vida al jaciment. Per exemple, s’han trobat restes ceràmiques marcades amb grafit pel propietari. Això ha permès identificar el nom d’alguns habitants de la vil·la.

 

Pel que respecta al pou del jaciment, ha sigut una actuació amb la participació d’un expert en paleopaisatge. El tipus d’estructura del pou permet identificar restes vegetals i animals de diversos períodes. Això, a efectes pràctics, dona informació sobre com era l’espai natural de Vilauba en aquella època.

 

Tremoleda ha explicat que, a més de restes de pol·len i carbó, també s’han trobat acumulacions de fusta del període. De la mateixa manera que passa al Parc Neolític de la Draga, s’ha conservat fusta en bon estat perquè ha restat submergida a nivells freàtics.

 

Els treballs a aquests sectors continuaran l’any vinent

 

La campanya d’excavacions d’enguany ha suposat un avenç en aquests dos sectors inexplorats. Amb tot, la gran quantitat de material present a les zones excavades no ha permès concloure els treballs, i es reprendran en la campanya d’excavacions de l’any vinent.

TAGS: Vilauba

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

.

 

Programes

Programes que queden per emetre

De dilluns a divendres de 13:30 a 14:00