TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimarts 18 de juny del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Musical Express

i després...11:30 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
10:10

Hora final
11:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Aquell és un dels capítols més foscos de la història de Banyoles.

Publicitat

Successos    + d'aquest tema
08/10/2018

Es compleixen vint anys del naufragi de l’Oca a l’Estany de Banyoles on van morir 21 persones

Arxius d'audio:

 
  •  08/10/2018

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

El procés judicial es va tancar amb tres condemnes, amb uns tres milions d’euros d’indemnització per les víctimes, i una taca fosca a la història de la ciutat.

 

El 8 d’octubre de l’any 1998, just fa vint anys, un grup de 141 turistes jubilats provinents de la zona de la Rochelle, a França, es van embarcar a la barca l’Oca per fer un recorregut per l’Estany. Pocs segons després de salpar la barca es va començar a omplir d’aigua i molts dels passatgers van quedar atrapats dins l’embarcació. 21 dels jubilats van morir i molts altres van haver de ser ingressats.

 

En el moment del naufragi, desenes de persones que passejaven pel Front d’Estany van socórrer les víctimes, entre els quals hi havia un grup d’alumnes de 14 anys de l’institut Estela de Barcelona. També ràpidament es van activar els sistemes d’emergència, però la tragèdia no es va poder evitar.

 

Aquesta emissora va fer un seguiment especial de la tragèdia i poques hores després del naufragi ja s’apuntaven algunes de les causes, com el sobrepès i uns forats de ventilació fets prop de la línea de flotació.

 

Procés judicial tancat

 

La investigació va determinar que a l’embarcació, que s’havia inaugurat tres mesos abans, s’hi havien fet forats de refrigeració a la popa, molt a prop de la línia de flotació, que van permetre l'entrada d'aigua. El bot tenia permís administratiu per 80 passatgers, tot i que el constructor preveia 150 places, entre altres irregularitats.

 

Després d’un llarg i mediàtic procés judicial, el 2003 el Jutjat de Girona va condemnar a dos anys i mig de presó cada un dels tres acusats: els dos propietaris del vaixell, Bartolomé Gayolà i el seu gendre, Simó Rodríguez, i el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Banyoles Josep Alsina. Igualment, se'ls va condemnar a indemnitzar amb tres milions d'euros a 115 persones, entre víctimes, perjudicats i familiars. No van ser condemnats els responsables del Ministeri de Foment que havien inspeccionat els canvis que va patir la barca.

 

L’any 2004 l’Audiència de Girona va augmentar fins a 3 anys la pena de presó per homicidi imprudent a Rodríguez i Gayolà, i va reduir la pena del regidor a una multa de 360 euros. Els propietaris del catamarà van ingressar a la presó l'agost del 2008 i mig any després els van concedir el tercer grau penitenciari.

 

Taca negra

 

A banda del drama personal i familiar de les víctimes, la història de Banyoles ha quedat per sempre marcada per aquesta tragèdia. Durant diversos anys, el 8 d’octubre es feia algun acte de record per les víctimes i s’hi va arribar a col·locar una placa amb el seu nom, que es va traslladar. Ara, però, al lloc dels fets no en queda cap record.

TAGS: naufragi, oca

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dijous de 21:00 a 22:00 i divendres d'11:30 a 12:30 (reposició)

Diumenges de 10:00 a 11:00

Diumenges de 12:00 a 13:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)