TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimarts 18 de juny del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Musical Express

i després...11:30 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
10:10

Hora final
11:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Fotografia
La presentació del llibre és aquest dissabte a les 12 h a l'Ajuntament de Banyoles.

Publicitat

Cultura » Publicacions    + d'aquest tema
05/10/2018

Un nou llibre de Joan Anton Abellán repassa la història de la nissaga dels De Ameller de Banyoles

Arxius d'audio:

 
  •  05/10/2018

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

La publicació, editada per MMV, repassa la història d’aquesta família banyolina que, provinent de Cassà de Pelràs, al Baix Empordà, primer es van instal·lar a Centenys i després a Banyoles, donant nom a diversos espais i carrers de la ciutat.

 

‘Els de Ameller. De corders a militars ennoblits’ és un nou llibre del prolífic historiador local Joan Anton Abellán. La publicació repassa la història i els orígens d’una de les famílies banyolines més influents.

 

Provinent de Cassà de Pelràs, al Baix Empordà, els De Ameller es van instal·lar primer a Centenys i després a Banyoles, on van comprar el Mas Peraseca, darrere la Providència. Ja el 1575, a un avantpassat de la família, Pere de Ameller, se li concedia privilegi militar per part del rei Felip I. A partir d’aquí, aquest cognom ha estat associat a grans empresaris i militars. L’iniciador de la saga banyolina va ser Francesc de Ameller i Martinell, que va néixer a Rupià l’any 1699 i va morir a Banyoles l’any 1780.

 

"L'imperi" dels Ameller

 

Joan Anton Abellán ha detallat que un cop establerta a Banyoles els Ameller van aixecar un gran imperi al voltant d’un important negoci tèxtil, i fins i tot disposaven d’una flota naviliera. Abellán ha explicat que el llibre és un recull de la documentació i informacions que els darrers anys havia anat recopilant d’aquesta destacada família banyolina.

 

De fet, la família Ameller és encara avui present als carrers de la ciutat. Encara se’n conserven els dos masos pairals, el Mas Peraseca (llavors Mas Ameller) i el Mas Fam; el carrer dels de Ametller, de la Muralla al carrer de Baix; i també al barri del Pla de l’Ametller i a l’escola amb el mateix nom.

 

La presentació del llibre de la família De Ameller és aquest dissabte a les 12 h a la sala de plens de l’Ajuntament de Banyoles. A banda de l’autor, durant l’acte intervindran l’historiador Josep Grabuleda i l’advocat Miquel Vilanova.

TAGS: Ameller, Abellan

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dimarts de 21:00 a 22:00 i dimecres de 12:30 a 13:30 (reposició)

Últim dissabte de mes a les 13h

Dissabtes d'11:00 a 12:00 i dimarts de 11:30 a 12:30 (reposició)