TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimarts 18 de juny del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Musical Express

i després...11:30 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
10:10

Hora final
11:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
S'ha pogut contactar amb els familiars de 105 persones represaliades de la comarca.

Publicitat

Societat    + d'aquest tema
04/10/2018

Un centenar de represaliats del franquisme al Pla de l’Estany seran homenatjats en l’acte el 15 d’octubre

Arxius d'audio:

 
  •  04/10/2018

 

Banyoles    + d'aquesta zona

Pla de l'Estany    + d'aquesta zona

 

Durant la cita que tindrà lloc al pavelló de la Draga, es lliurarà a les famílies de les víctimes l’anul·lació dels consells de guerra a què van ser sotmeses. L’acte serà presidit pel president del Parlament Roger Torrent.

 

El 28 de setembre de 2017, el Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat, l’anul·lació de les sentències dels consells de guerra dictades pel franquisme. Aquests consells eren contraris a la llei i van incomplir el dret a un judici just. A Banyoles i el Pla de l’Estany, més de 280 persones van passar per aquests consells i van ser condemnats a anys de presó o internament en batallons de treball i, en alguns casos, van ser condemnats a mort.

 

Per reparar aquest dany, l’Ajuntament de Banyoles ha organitzat un acte d’homenatge a les víctimes del franquisme a la ciutat i comarca. Serà al pavelló de la Draga el proper dilluns 15 d’octubre, coincidint amb el 78è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, i serà presidit pel president del Parlament Roger Torrent.

 

Un acte de reparació històrica

 

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que amb aquest gest es vol contribuir a reparar el dany causat a les víctimes del franquisme i, a la vegada, reivindicar els valors de la democràcia fonamentats en la llibertat, el respecte i la convivència. En aquest sentit s’ha escollit la data de l’afusellament de Companys i també ho ha lligat amb la situació política actual.

 

105 víctimes de consells de guerra

 

Per preparar l’homenatge, l’Ajuntament ha comptat amb la col·laboració dels historiadors Jordi Galofré i Miquel Rustullet, que fa un parell d’anys van recollir la informació de les víctimes del franquisme al llibre ‘La Repressió franquista al Pla de l’Estany’. En total, han pogut contactar amb els familiars de 105 persones de la comarca víctimes de consells de guerra (el 40 % del total), que rebran el diploma acreditatiu de la Generalitat amb l’anul·lació d’aquests judicis sumaríssims.

 

Miquel Rustullet ha detallat que no s’ha pogut contactar amb cap víctima directa però sí amb els seus familiars, tot i que en alguns casos ha estat molt difícil poder localitzar-los. La gran majoria de famílies s’han avingut de molt bon grat a participar d’aquest acte de reparació, i només en alguns casos puntuals no ha estat així.

 

Gratuït amb invitació prèvia

 

L’acte d’homenatge a les víctimes del franquisme a Banyoles i comarca començarà el 15 d’octubre a les 7 de la tarda al pavelló de la Draga. A banda de l’entrega dels diplomes als representants de les famílies i els corresponents parlaments de les autoritats, també està prevista l’actuació del Quartet Ateneu de l’EMMB i dels alumnes de Batxillerat Artístic de l’Institut Josep Brugulat de Banyoles.

 

També es projectaran alguns fragments de les entrevistes que els alumnes dels instituts de la comarca han fet en el marc d’un projecte de memòria històrica encapçalat per l’Ajuntament de Banyoles i el Consell Comarcal.

 

Per tal d’assistir a l’acte, que serà gratuït, cal recollir prèviament les invitacions a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament.

TAGS: represaliats

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

.

 

Programes

Programes que queden per emetre

Mensual, l'últim dimarts de mes a les 19:00h

Dissabtes d'11:00 a 12:00 i dimarts de 11:30 a 12:30 (reposició)

Dimecres de 20:00 a 21:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)