TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimarts 18 de juny del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Musical Express

i després...11:30 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
10:10

Hora final
11:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Fotografia
El disseny ha anat a càrrec de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot.

Publicitat

Cultura » Festes    + d'aquest tema
02/10/2018

Banyoles recupera el Drac de l’antic bestiari com a icona de la Festa Major de Sant Martirià

Arxius d'audio:

 
  •  02/10/2018

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

El disseny i construcció d’aquest nou element de la faràndula banyolina ha anat a càrrec de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot. La presentació oficial serà aquest dissabte a les 11 h davant de l'Ajuntament. 

 

L’Ajuntament ha presentat aquest dimarts el nou Drac de Banyoles. Es tracta de la figura més emblemàtica de l’antic i desaparegut bestiari banyolí, i es vol recuperar com a figura icònica de la Festa Major de Sant Martirià.

 

Seguint la línia iniciada l’any passat de recuperar elements i tradicions desaparegudes dels orígens de la Festa Major de Banyoles, el consistori ha decidit recuperar aquest element de la faràndula, documentat de fa 350 anys. El regidor de Cultura i Festes, Jordi Bosch Batlle, ha explicat que la peça s’ha dissenyat a partir de textos, cançons tradicionals i documents de l’època, ja que del drac originari del bestiari banyolí no se’n conserva cap imatge.

 

Una obra de l’Escola d’Art d’Olot

 

El disseny, estructura, modelat, laminat i pintura del Drac de Banyoles ha anat a càrrec d’alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, que hi van estar treballant durant tot el curs passat. Ha estat un procés complex en què s’ha hagut de fer un treball conjunt per entre l’Escola, l’Ajuntament i l’historiador Guerau Palmada per arribar a una idea final de consens. Una de les responsables de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, Xus Ferrussola , ha destacat que el procés ha estat molt enriquidor pels seus alumnes.

 

Ferotge però simpàtic

 

Un dels reptes més difícils ha estat construir un drac que fos ferotge i simpàtic alhora, que era una de les premises que va plantejar l’Ajuntament. Això s’ha aconseguit per mitjà dels colors (cada escata és una degradació dels colors de l’Estany), i de la mirada i el somriure de l’animal.

 

El Drac de Banyoles fa 2,8 metres de llarg, del cap a la cua, i 1,7 metres d’alt, que s’han de sumar a l’altura de la persona que porti la figura. Pesa 80 Kg i en principi està pensat perquè el carregui una sola persona, tot i que està preparat perquè també ho puguin fer dues persones. A més, la base es pot adaptar a una estructura de rodes per a trajectes més llargs com pot ser una cercavila.

 

La presentació oficial, aquest dissabte

 

El nou Drac de Banyoles es presentarà públicament aquest dissabte en un acte davant de l’Ajuntament a partir de les 11 h. El drac arribarà a la ciutat acompanyat de la Tabalera, l’encarregada d’avisar abans dels actes més importants de la festa. L’acte comptarà amb l’actuació de la Banda Balca, els gegants i capgrossos de Banyoles, i un concurs de dibuixos al terra. També es farà la presentació de la nova camiseta de la Festa Major.

TAGS: Drac, Festa, Major, bestiari, Martirià

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Últim dilluns de mes

Dijous de 20:00 a 21:00

Dimecres de 21h a 22h i dijous de 11:30 a 12:30 (reposició)