TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimarts 21 de gener del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Musical Express

i després...11:30 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
10:10

Hora final
11:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Incarcal és un jaciment arqueològic situat al paratge de Cal Taco, a Pedrinyà (Crespià).

Publicitat

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
07/09/2018

Incarcal tindria 1.400.000 anys, la hipòtesi que es vol confirmar amb les excavacions d’enguany

Arxius d'audio:

 
  •  07/09/2018

 

Crespià    + d'aquesta zona

 

Les restes càrstiques de Crespià, que han acollit una campanya aquest mes de juliol, serien 400.000 més antigues del que s’havia considerat.

 

Incarcal és un jaciment arqueològic situat al paratge de Cal Taco, a Pedrinyà (Crespià), en una pedrera de carbonats. La pedrera es va formar durant el pliocè posterior en el fons d’un estany tranquil i d’aigües temperades, que produïa una sedimentació constant. Posteriorment, quan ja s’havia retirat el gran estany, es van formar una sèrie de pous, de diàmetres variables, que en superfície originaven estanyols. Aquests es van omplir d’animals, que deurien caure accidentalment dins dels estanyols i hi van quedar atrapats i recoberts posteriorment per argiles vermelles.

 

Elefants, hipopòtams i rinoceronts al Pla de l’Estany

 

El jaciment es troba a la pedrera de carbonats d’Incarcal, acrònim d’Indústries de Carbonat Càlcic. L’empresa va començar a treballar els terrenys a finals dels 1960, i a principis dels 1970 alguns treballadors van començar a trobar fòssils. Després que la Universitat de Barcelona fes alguns estudis, el jaciment va restar oblidat. Però a principis del 1984, un episodi de pluges va desenterrar un esquelet parcial de mamut. Des de llavors en aquestes excavacions s'han recuperat abundants restes fòssils de grans mamífers (elefants, hipopòtams, rinoceronts, grans cérvols, cavalls i bisons), al costat de carnívors com els tigres amb dents de sabre o les grans hienes. No hi manquen altres espècies més petites com la tortuga d'estany, ocells rapinyaires i gripaus.

 

Objectiu: confirmar de manera rotunda l’antiguitat del jaciment

 

Després d’una pausa d’un any, aquest estiu s’han reprès les excavacions, amb l’objectiu de recollir mostres que ajudin a determinar l’edat concreta del jaciment.

 

El paleontòleg responsable de les excavacions, Joan Madurell, ha explicat a Ràdio Banyoles que si bé als anys 1980 es pensava que tenia 1.000.000 d’anys d’antiguitat, ara es considera que les restes rondarien 1.400.000 anys, i aquesta és la hipòtesi que volen confirmar enguany. La datació permetria comparar el jaciment amb altres restes de la mateixa època.

 

Les mostres que s’han recollit s’han enviat a laboratoris de Burgos i la Xina per intentar aconseguir més dades. Segons ha explicat Madurell, avui la tecnologia que s’utilitza per determinar l’edat dels jaciments d’aquestes característiques és la datació radioactiva amb l’urani/tori i la ressonància del quars.

 

Continuïtat fins al 2021

 

En total han participat a la campanya d’aquest juliol un grup de nou persones, alguns dels quals estudiants de màster provinents de les universitats Autònoma de Barcelona, Rovira i Virgili (Tarragona), Roma i Torí.

 

Les excavacions del jaciment han rebut una subvenció de quatre anys la Generalitat que permetrà continuar-hi treballant com a mínim fins al 2021.

TAGS: Incarcal, paleontologia

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Últim dissabte de mes a les 12:00h

Dimecres de 21h a 22h

Dissabtes d'11:00 a 12:00 i dimarts d'11:30 a 12:30 (reposició)