TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimecres 24 de juliol del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

properes notícies 10:00 "Servei de notícies"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Fotografia
Els ruscos de vespa asiàtica solen ser situats en posicions elevades. (Font: ACN)

Publicitat

Medi Ambient    + d'aquest tema
10/08/2018

Els Agents Rurals alerten que la vespa asiàtica s’estén al Pla de l’Estany malgrat les campanyes de prevenció

Arxius d'audio:

 
  •  10/08/2018

 

Pla de l'Estany    + d'aquesta zona

 

Es tracta d’un insecte molt difícil de controlar que posa en risc l’equilibri de l’ecosistema i, en particular, la pervivència de l’abella de la mel.

 

La vespa asiàtica és una espècie invasora que es va començar a detectar al Pla de l’Estany durant el 2014. Entre els principals perills que presenta és l'amenaça a l'abella de la mel, que és una de les seves preses preferides. També pot alterar el balanç biològic dels entorns naturals de la comarca i pot desplaçar altres formes de vida pròpies del territori.

 

El director de la secció del Pla de l’Estany dels Agents Rurals, Josep Grabuleda, ha explicat que la desaparició de l’abella de la mel pot tenir conseqüències més enllà de la recol·lecció de la mel. Segons ha detallat, també perilla la pol·linització d’espècies agràries que necessiten l’abella perquè la flor formi fruit.


La població de vespa asiàtica al Pla de l’Estany no ha parat d’augmentar. Josep Grabuleda ha explicat que el volum d'individus d’aquest insecte s'ha incrementat any rere any des que se’n té constància, el 2014. En aquest sentit, tot i que detalla que els Agents Rurals reben més avisos d’avistaments dels municipis més grans, la vespa és estesa per tota la comarca.

 

Per tal de pal·liar els efectes de la vespa asiàtica a la comarca, els Agents Rurals han engegat diverses campanyes de prevenció. En primer lloc, es capturen femelles en caixes trampa durant els primers mesos de primavera i tardor. En cas que se’n detectin exemplars en camps d’abelles de mel, la captura també es pot fer extensiva a les vespes obreres. En segon lloc, si se'n troben ruscos, tant primaris com secundaris, es poden fer actuacions per desmantellar-los.

 

Tot i així, el cap dels Agents Rurals avisa que la vespa asiàtica és molt difícil de controlar. Malgrat totes les campanyes de prevenció que se’n puguin fer, la previsió és que se segueixi estenent arreu del Pla de l’Estany i també de Catalunya.

 

La propagació de la vespa asiàtica és un maldecap per a molts ajuntaments de la comarca. Un dels consistoris més preocupats per aquesta qüestió és el de Vilademuls, que va demanar ajuda a la Diputació de Girona per combatre l’insecte.

TAGS: vespa, asiàtica, agents, rurals

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

.

 

Programes

Programes que queden per emetre

Diumenges de 10:00 a 11:00

Últim dissabte de mes a les 10:00h

De dilluns a divendres a les 10:00, a les 11:30 i a les 17:00