TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimarts 18 de juny del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Musical Express

i després...11:30 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
10:10

Hora final
11:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Els arqueòlegs han obert un nou sector, d’uns 50 m2.

Publicitat

Cultura » Arqueologia    + d'aquest tema
10/07/2018

Les excavacions al Parc Neolític de la Draga han recuperat el paviment de travertí de les cabanes

Arxius d'audio:

 
  •  10/07/2018

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

Els treballs d’aquesta temporada també han permès identificar eines de pedra i objectes decoratius.

 

La campanya d’excavacions d’enguany al Parc Neolític de la Draga han continuat els treballs al sector nord de l’any passat, on es van documentar 150 pilars de fusta. Els arqueòlegs han obert un nou sector, d’uns 50 m2, al costat de la zona explorada la temporada anterior. Aquest nou espai ha complementat les troballes d’elements constructius que s’havien fet fins ara.

 

Concretament, s’han trobat basaments de travertí, que els antics pobladors havien extret de l’Estany. Aquest tipus d’estructura probablement tenia la funció d’anivellar el terreny i aïllar l’habitatge del fang i de la humitat del sòl. Un dels responsables de les excavacions, Toni Palomo, ha explicat que els ha sorprès el bon estat de conservació d’aquests elements constructius. Ara mateix, un equip d’arqueòlegs està començant a documentar-los per posar-los en context.

 

Quan la població va assentar-se per primera vegada a la Draga, es van construir cabanes aixecades sobre pilars de fusta. Tot i això, posteriorment van abandonar aquesta construcció i van començar a construir habitatges directament sobre el sòl amb els paviments de travertí que s’han trobat enguany.

 

Altres troballes importants

 

A banda del paviment de travertí, també s’han recuperat residus alimentaris, instruments lítics, ceràmica i ornaments elaborats amb diferents tipus de materials que permetran caracteritzar les activitats que es desenvolupaven al jaciment. Entre els objectes exhumats, destaca una peça feta d’os amb doble perforació que es pot vincular amb tasques tèxtils. En aquest sentit, aquesta troballa i d’altres fetes anteriorment, posen en evidència que la Draga va ser un dels poblaments més antics d’Europa on es van transformar fibres vegetals per elaborar teixits.

 

Toni Palomo ha detallat que les troballes d’aquest any permeten complementar les interpretacions sobre la vida quotidiana a l’assentament. Segons ha explicat, l’identificació de la funció de les estructures dels edificis servirà per caracteritzar el servei dels objectes i de les matèries que s’hi troben.

 

Campanya més curta del normal

 

La campanya d’excavacions al Parc Neolític de la Draga ha comptat amb més de 50 persones de diferents institucions. Enguany, els treballs han durat poc més d’un mes, un temps més curt respecte edicions anteriors, ja que estaven pendents de l’obertura d’una nova convocatòria d’ajuts a la recerca de la Generalitat de Catalunya.

 

Un cop s’hagin concedit nous ajuts, s’acabarà de perfilar la campanya de l’any vinent. La previsió és que es continuïn els treballs al sector d’enguany i també es reprenguin les excavacions del 2013 al punt nord del jaciment en què hi apareixen estructures de fusta.

 

Actualment, el jaciment de Banyoles protagonitza l’exposició “La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis”. La mostra es va inaugurar al Museu d’Arqueologia de Girona al maig, i es podrà visitar fins al 16 de setembre. Es tracta d’una exposició que mostra al públic per primer cop els materials orgànics trobats al jaciment. A més, inclou un viatge virtual al poblat.

TAGS: parc, neolític, Draga, travertí

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dijous de 21:00 a 22:00 i divendres d'11:30 a 12:30 (reposició)

Dimarts a les 20 h i dijous de 12:30 a 13:30 (reposició)

De dilluns a dijous de 22:00 a 22:30. Divendres de 22:00 a 23:00