TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Diumenge 17 de febrer del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Ràdio

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
L'estudi s'ha presentat aquest dimarts al Consell Comarcal.

Publicitat

Economia » Promoció Econòmica    + d'aquest tema
05/06/2018

La producció i distribució de productes de proximitat, aspectes a potenciar pel sector agrari a la comarca

Arxius d'audio:

 
  •  05/06/2018

 

Pla de l'Estany    + d'aquesta zona

 

És una de les conclusions de la diagnosi que ha encarregat el Consell, amb l’objectiu de revitalitzar un sector que ha perdut explotacions els últims anys. Entre les accions que es plantegen hi ha l’elaboració d’un catàleg de productes del territori.

 

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha encarregat un estudi del sector agrari a la comarca per recollir els principals projectes en relació a la producció i els productors i per identificar l’estat actual i les tendències de futur. Elaborat per l’empresa consultora Arrels a taula, l’estudi s’ha fet a partir de 7 taules de treball i entrevistes a una vuitantena d’agents clau del territori.

 

Fomentar la cadena agroalimentària local

 

L’estudi parteix de la consciència que el nombre d’explotacions agràries de la comarca, xifrades en 460 l’any 2009, ha anat disminuint els darrers anys. L’activitat, però, es manté, principalment a mans d’explotacions grans, compensades entre ramaderes (292), principalment de boví i porcí, i agrícoles, la majoria especialitzades en producció d’alimentació animal. D’aquestes, 20 són productors finals de qualitat, i 25 operadors ecològics. Un nombre petit però amb una gran diversitat de productes i per tant un gran potencial, segons conclou l’estudi. La consultora Neus Montllor, assegura que la manca d’una infraestructura que fomenti la cadena agroalimentària local és una de les mancances de la comarca que s’ha de treballar per pal·liar.

 

6% del PIB

 

Segons l’estudi, el sector agrari representa el 6% del PIB al Pla de l’Estany (la mitjana catalana és de 0,9%). Es comptabilitzen 46 empreses vinculades al sector, amb 261 assalariats (3% del conjunt de la comarca) i 240 autònoms (8% del total comarcal). Vilademuls i Cornellà del Terri són els dos municipis on es concentra una major activitat agrària i ramadera. Per altra banda, l’estudi també constata les dificultats d’incorporació de joves al sector, amb 24 incorporacions noves els últims 10 anys.

 

Oportunitats de negoci

 

Per revertir la situació, l’estudi proposa recuperar a la comarca aspectes de la cadena agroalimentària que s’han anat diluint, com ara la creació d’empreses de distribució especialitzades en producte local o un obrador compartit, entre d’altres. S’aposta per un “model francès”, que es caracteritza per la venda directa i el fet de posar “nom i cognoms” als productes. Això contribuirà a crear nous llocs de treball en el sector.

 

Catàleg de productes locals

 

Entre les accions que el Consell Comarcal preveu dur a terme a resultes de l’estudi hi ha la potenciació del turisme vivencial o d’experiències, així com la creació d’un catàleg de productes locals ja que, segons el president del Consell, hi ha una desconeixença molt gran en aquest sentit.

 

Entre d’altres actuacions previstes, també hi ha el manteniment de les set taules de treball que s’han creat amb els diferents agents del sector o la contractació d’un tècnic dinamitzador del territori. L’estudi i les conclusions s’han presentat aquest matí a la seu del Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

 

TAGS: estudi, sector, agrari, productes, locals

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dijous de 20:00 a 21:00

Diumenges de 12:00 a 13:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)

De dilluns a dijous de 22:00 a 22:30. Divendres de 22:00 a 23:00