TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dilluns 22 d'abril del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Miquel Rustullet i Jordi Galofré, han publicat el llibre “La repressió franquista..."

Publicitat

Societat    + d'aquest tema
17/04/2018

Banyoles homenatjarà les víctimes del franquisme a la comarca just un any després de l’1 d’octubre

Arxius d'audio:

 
  •  17/04/2018

 

Banyoles    + d'aquesta zona

Pla de l'Estany    + d'aquesta zona

 

Al Pla de l’Estany, 370 persones van ser sotmeses a consells de guerra, 26 de les quals van ser executades. L’Ajuntament de Banyoles fa una crida als familiars per fer una presentació conjunta de sol·licituds de nul·litat.

 

Segons dades de l’Arxiu Nacional de Catalunya, durant els primers anys del franquisme hi va haver 135 banyolins i 152 persones de la resta de la comarca sotmeses a consells de guerra (23 de Porqueres i 35 de Vilademuls). D’aquests, es van dictar 24 condemnes a mort, 9 de Banyoles i 8 de Vilademuls. També destaca que Banyoles va ser el cinquè municipi gironí amb més represaliats, amb una mitjana d’edat de 35 anys, de les més baixes de totes les comarques gironines.

 

Presentació conjunta de sol·licituds de nul·litat

 

L’any passat, una llei del Parlament de Catalunya va declarar nuls tots aquests consells de guerra, i els familiars poden sol·licitar gratuïtament al Departament de Justícia un document de reparació jurídica. L’Ajuntament de Banyoles, en col·laboració amb el Consell Comarcal, està organitzant una presentació conjunta de sol·licituds per a totes les víctimes de Banyoles i comarca, i posteriorment es farà un acte d’homenatge als represaliats, l’1 d’octubre de l’any vinent.

 

La iniciativa l’impulsa la regidoria de Benestar Social de Banyoles junt amb els historiadors Miquel Rustullet i Jordi Galofré, que recentment han publicat el llibre “La repressió franquista al Pla de l’Estany”. Galofré ha explicat que la llei de reparació arriba tard, però posa de manifest que els consells de guerra “sumaríssims” que es van dur a terme durant el franquisme eren un acte de venjança.

 

Galofré i Rustullet, amb la col·laboració de l’Ajuntament i el Consell Comarcal, s’encarregaran de presentar les sol·licituds al Departament de Justícia de la Generalitat, en nom de qui sol·liciti el document. La preparació del llibre “La representació franquista al Pla de l’Estany” ja els va posar en contacte amb molts familiars de represaliats, però fan una crida per arribar a la resta de persones de Banyoles i comarca que van ser víctimes del franquisme.

 

Acte d’homenatge just un any després de l’1 d’octubre

 

Un cop presentades totes les sol·licituds s’organitzarà un acte solemne de lliurament d’aquests documents als familiars, que serà alhora un homenatge. L’acte tindrà lloc l’1 d’octubre de 2018 a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, just un any després del referèndum, establint un clar paral·lelisme entre els fets de repressió del passat i l’actualitat política, segons ha destacat la regidora de Benestar Social, Ester Busquets.

 

Les persones que tinguin un familiar que hagi estat condemnat en un consell de guerra es poden posar en contacte amb l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany (972 58 40 70) o poden enviar un correu a acplaestany.cultura@gencat.cat indicant el seu nom, telèfon i el nom del familiar represaliat.

TAGS: homenatge, víctimes, represaliats, franquisme

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dijous de 21:00 a 22:00 i divendres d'11:30 a 12:30 (reposició)

Mensual, l'últim dimarts de mes a les 19:00h