TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dilluns 20 de maig del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Musical Express

i després...11:30 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
10:10

Hora final
11:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
La tasca de dragat ha començat aquesta setmana i s'allargarà 15 dies més.

Publicitat

Medi Ambient » Estany    + d'aquest tema
12/04/2018

Draguen el fons de la zona de bany de la Caseta de Fusta per extreure la cloïssa asiàtica invasora

Arxius d'audio:

 
  •  12/04/2018

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

El Consorci de l'Estany aplica una tècnica experimental provada als Estats Units amb l’objectiu d’eradicar aquesta espècie concentrada en aquesta zona de l’Estany. L’actuació té un cost d’uns 24.000 euros i es preveu que s’allargui un parell de setmanes.

 

L’actuació que està fent el Consorci de l’Estany consisteix en succionar les sorres i els fangs del fons de l’aigua a la zona de la Caseta de Fusta, que és on es concentra la presència d’aquesta cloïssa asiàtica invasora.

 

La tasca de dragat ha començat aquesta setmana i l’està duent a terme un equip de dos bussejadors especialistes en la recerca de mostres biològiques. Per mitjà d’una bomba d’aigua de gran potència, suspesa a l’aigua gràcies a una plataforma, i una manèga d’aspiració de 5 ml, la sorra i els sediments que contenen les cloïsses són traslladats a l’exterior i abocats en uns contenidors.

 

Els treballs subaquàtics es fan a entre 0,5 i 2 metres de profunditat, i l’objectiu és retirar entre 10 i 15 centímetres de sediment, que és fins on poden penetrar els individus de la cloïssa asiàtica. El director del Consorci de l’Estany i regidor de Medi Ambient de Banyoles, Jordi Bosch, ha detallat que un cop a fora, aquesta aigua es tracta amb clor per eliminar la presència de l’espècie i llavors s’aboca a la xarxa de clavegueram.

 

Detectada des de l'estiu de 2016

 

Es tracta de la Corbicula fluminea, una espècie amb una alta capacitat d’invasió que es va detectar per primer cop a l’Estany de Banyoles l’estiu de 2016. És una espècie que presenta una taxa de fecunditat anual d’entre 68.000 i 100.000 larves i presenta una ocupació del fons amb densitats variables del voltant dels 10.000 individus/m2.

 

S’estima que les cloïsses detectades a l’Estany l’any 2016 tenien uns 3 anys de vida, i no se sap com hi poden haver arribat. L’avantatge és que la població es concentra tota a la zona de la Caseta de Fusta, però la seva expansió podria provocar greus problemes a les xarxes de captació, els recs o les zones de bany de l’Estany.

 

Aquesta no és la primera actuació que es duu a terme a l’Estany per eliminar aquesta espècie invasora. Des que es va detectar que el Consorci n’està fent un control per evitar-ne l’expansió i ja l’any 2016 es va realitzar una primera acció per eliminar-la, arribant a disminuïr la seva presència a l’Estany en un 60%. Amb aquesta nova actuació, a partir d’una tècnica experimental provada als Estats Units, s’espera poder eradicar completament la Corbicula fluminea del fons de l’Estany de Banyoles.

 

El regidor ha fet una crida a la responsabilitat i al respecte cap a l’entorn natural de l’Estany per evitar la propagació d’aquesta o altres espècies invasores.

 

Present a diversos punts de la conca fluvial catalana

 

L’Estany de Banyoles no és l’únic lloc de Catalunya on hi ha presència de la Corbicula fluminea. Va arribar a la península ibèrica el 1993 al Guadalquivir, el 1996 a l’Ebre i al 2003 a la demarcació hidrogràfica del districte de la conca fluvial de Catalunya.

 

L’actuació per eliminar aquesta cloïssa de la zona de bany de la Caseta de Fusta s’allargarà un parell de setmanes, té un cost d’uns 24 mil euros i compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

TAGS: cloïssa, asiàtica, dragatge, Caseta, Fusta

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dissabte de 13:00 a 14:00 i diumenge d'11:00 a 12:00 (reposició)

Últim dissabte de mes de 14:00h a 15:00h