TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dilluns 20 de maig del 2019

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Musical Express

i després...11:30 "Servei de notícies"

PLAY
Hora inicial
10:10

Hora final
11:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
L'accés a la Caseta es va tallar durant mesos l'hivern passat.

Publicitat

Medi Ambient » Estany    + d'aquest tema
19/02/2018

El Consorci de l’Estany vol erradicar l’aparició d’una petxina exòtica a la zona de bany de la Caseta de Fusta

Arxius d'audio:

 
  •  19/02/2018

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

Es tracta de la Corbicula fluminea, una cloïssa asiàtica originària de la Xina que és altament invasora en masses d’aigua dolça.

 

El mes d’agost de l’any 2016 es va detectar la presència d’una petxina invasora a la zona de bany de la Caseta de Fusta de Banyoles. Es tracta de la Corbicula fluminea, una cloïssa asiàtica originària de la Xina que és altament invasora en masses d’aigua dolça.

 

Un cop detectada, els tècnics del Consorci de l’Estany van dur a terme una actuació de xoc: durant l’hivern de l’any passat van col·locar plàstics amb pesos, creant una barrera amb la voluntat d’afogar les petxines per falta d’oxigen. L’actuació es va allargar uns mesos i va permetre eliminar bona part de la població – els tècnics estimen que per sobre el 60 % – però alguns exemplars van sobreviure.

 

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha explicat que des d’aleshores els tècnics estan treballant per erradicar l’aparició d’aquesta petxina exòtica.

 

Detectada només a la Caseta


Segons l’alcalde la petxina s’ha localitzat únicament a la zona de la Caseta de Fusta i no hi ha constància de la seva presència en altres punts de l’Estany. Els tècnics fan una crida a la responsabilitat perquè l’actuació humana no escampi la cloïssa més enllà de les zones on estan localitzades. Els esforços del Consorci passen per planificar actuacions i buscar finançament per dur-les a terme properament amb l’objectiu que no s’instal·li definitivament a la conca lacustre.

 

Molta capacitat de reproducció

 

La petxina Corbicula fluminea habita rius, llacs i llacunes, aprofitant sobretot fons sorrencs però també en zones amb poc fang. Originària de la Xina, s’ha escampat per tot el món i en els darrers trenta anys s’ha detectat en gairebé totes les conques fluvials de la península ibèrica.

 

S’introdueix a través d’intercanvi d’aigua, terra, moviment de maquinària o embarcacions, i fins i tot és comestible. És hermafrodita i un sol individu es pot autofecundar i generar milers de larves. Generen una gran problemàtica ecològica perquè entapissen el fons de closques i poden fer poblacions de milers d’individus per metre quadrat. Provoquen canvis en la cadena atròfica, poden afectar la transparència de l’aigua, facilitant el creixement d’algues, fent que l’aigua perdi nutrients i afectant les espècies autòctones. També, quan moren massivament, poden contaminar l’aigua. Alhora, si s’instal·len en canalitzacions, poden obturar el pas de l’aigua i provocar avaries.

TAGS: Petxina, Caseta, Consorci

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Últim dissabte de mes a les 13h

Dimarts a les 20 h i dijous de 12:30 a 13:30 (reposició)

Mensual, l'últim dimarts de mes a les 19:00h