TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimarts 23 d'octubre del 2018

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

properes notícies 17:00 "Servei de notícies"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Fotografia
L'obra és el 19è volum de Quaderns de Banyoles.

Publicitat

Cultura » Publicacions    + d'aquest tema
05/01/2018

El 19è volum dels Quaderns de Banyoles està dedicat als costums i tradicions de la ciutat

Arxius d'audio:

 
  •  05/01/2018

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

Escrit per Àngel Vergés, el “Costumari banyolí” vol recuperar de l’oblit la cultura popular de la ciutat.

L’eclosió d’un món tecnològic i l’abandó del món rural van contribuir a fer desaparèixer paulatinament costums i tradicions que havien perdurat durant segles. El “Costumari banyolí”, el nou volum dels Quaderns de Banyoles, recupera del record antigues tradicions i costums i ordena el material seguint el curs de l’any, començant per la tardor i les festes de Sant Martirià. Entre d’altres, s’hi tracten diverses tradicions populars, jocs d’infants, salutacions, balles, rituals i supersticions, aplecs, el cançoner, exvots, renoms i malnoms.

 

El Costumari parteix de l'obra de Lluís Comerma

 

El punt de partida de l’obra és el treball de costumari recollit per Lluís Comerma, de principis del segle XX. L’ obra de Comerma, però, es va cremar durant la Guerra Civil espanyola, i només se’n va conservar l’índex. Aquest ha servit a l’historiador Àngel Vergés per recercar tradicions a partir del títol de molts costums banyolins de fa un segle.

 

El contrapàs llarg, un dels temes

 

L'autor del llibre, Vergés, va parlar de la nova publicació al programa “El Baixant de Plaça”, i hi va destacar la recuperació del contrapàs llarg l’any 1907, una qüestió que s’aborda al llibre. L’historiador va explicar que el contrapàs llarg s’havia ballat a Banyoles fins al segle XIX cada Sant Maritirià, però a principis del XX el ball ja era poc conegut arreu de Catalunya. La colla sardanista de Banyoles va recuperar aquesta dansa, i això va ser una fita històrica amb ressò arreu.

 

Al mateix programa, Vergés també va voler reivindicar la figura de Joaquim Hostench, impulsor del projecte. L’historiador va defensar que cal fer-li un reconeixement públic.

 

El costumari, de divulgació i de referència

 

A més de la divulgació de tradicions perdudes entre el públic general, la voluntat de Vergés també és que el “Costumari banyolí” esdevingui un referent que obri portes perquè futurs estudiants i investigadors trobin fils de recerca i puguin ampliar-lo.

 

El llibre "Costumari banyolí" és el número 19 de la col·lecció Quaderns de Banyoles, editada conjuntament per l'Ajuntament de Banyoles i la Diputació de Girona. Els volums anteriors tracten temes tan diversos com el Terme de Banyoles, el jaciment neolític de la draga o els cementiris medievals.

TAGS: Quaderns, Banyoles, Costumari, vergés

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Diada de Sant Jordi a la plaça Major

De dilluns a divendres de 18:30 a 19:00

Últim dissabte de mes a les 10:00h