TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimarts 23 d'octubre del 2018

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Ràdio

properes notícies 17:00 "Servei de notícies"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Els tècnics calculen que cada centímetre equival a 12 milions de litres d'aigua.

Publicitat

Medi Ambient » Estany    + d'aquest tema
03/01/2018

L'Estany ha perdut 300 milions de litres en dos anys i marca el nivell més baix des del 2007

Arxius d'audio:

 
  •  03/01/2018

 

Banyoles    + d'aquesta zona

Porqueres    + d'aquesta zona

 

De fet, la sequera deixa l’Estany de Banyoles 25 centímetres per sota de la cota zero.


La sequera dels últims mesos s’està notant de forma extrema a Banyoles i al Pla de l’Estany. Havent acabat l’any 2017, la falta de precipitacions és un símptoma de preocupació.

 

En xifres generals, l’Estany ha perdut 300 milions de litres d’aigua durant els darrers dos anys a causa de la manca de pluges, una pèrdua que, segons les dades de la sonda que hi ha instal·lada a l’interior, s'ha accentuat durant el 2017. Ara mateix, l'aigua està uns 25 centímetres per sota del valor que es considera normal (la coneguda com a cota 0) i marca el nivell més baix dels últims onze anys, des del 2007.

 

El línimetre marca 175, molt per sota de 300, el nivell normal

 

El limnímetre mesura amb diferents paràmetres el nivell d'aigua que hi ha emmagatzemada. El valor que els tècnics consideren normal és quan la sonda marca el nivell 300. Això correspon a la cota 0, que també es coneix amb el nom de nivell 'Pere Alsius'. Tot i així, la xifra simbòlica de 300 no s'ha superat en el valor mig anual des de fa anys. El 2011 i el 2015 van tancar amb una mitjana molt propera, però el 2016, el valor es va situar en el 244 i aquest any es tancarà amb una mitjana de 175.

 

El regidor de Medi Ambient, Jordi Bosch, ha explicat que tot i que últimament l’Estany es trobava molt per sota de la cota 0, aquesta vegada el nivell està molt baix. Són declaracions recollides per l’Agència Catalana de Notícies.

 

La sequera, raó principal

 

La sequera és la principal raó d'aquesta situació ja que els corrents que acaben desembocant a l'Estany s'han reduït molt i estan molt secs. A més, el regidor ha assenyalat que la reducció de les reserves d'aigua de l'Estany també ha afectat els municipis de l'entorn que s'abastien dels seus pous o aqüífers estan acabant les reserves i ara aquestes s'estan exhaurint.De moment, segons el regidor, no hi ha preocupació per la situació de sequera que viu l'Estany. La davallada del nivell de l'aigua tampoc ha afectat, per ara, les espècies aquàtiques que viuen en aquest ecosistema.

 

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dissabte de 13:00 a 14:00 i diumenge d'11:00 a 12:00 (reposició)

Dimarts a les 20 h i dijous de 12:30 a 13:30 (reposició)