TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimarts 23 d'octubre del 2018

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

properes notícies 17:00 "Servei de notícies"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
L'obra s'ha presentat aquest divendres al matí.

Publicitat

Cultura » Publicacions    + d'aquest tema
29/12/2017

La repressió franquista va afectar més de 1.100 famíles al Pla de l’Estany

Arxius d'audio:

 
  •  29/12/2017

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

És la conclusió a la qual han arribat Jordi Galofré i Miquel Rustullet al nou llibre “La repressió franquista al Pla de l’Estany”.

 

Després de la derrota de la Segona República Espanyola el 1939, el règim dictatorial de Franco es va instaurar i mantenir gràcies a una repressió enèrgica i exhaustiva que buscava l’aniquilació de l’adversari. Aquesta repressió es va plasmar en diferents formes, com exili, camps de concentració, condemnes a mort o depuracions.

 

Tot i que va ser una repressió que va arribar a cada casa, no s’havien analitzat els estralls que va causar a la comarca del Pla de l’Estany fins ara. Miquel Rustullet i Jordi Galofré, que ja havia tractat la repressió de Franco a Banyoles, han elaborat una investigació i han quantificat per primera vegada la magnitud de la repressió a la comarca, que va tenir moltes cares.

 

230 persones de la comarca a l'exili

 

El llibre, acabat de publicar, es titula “La repressió franquista al Pla de l’Estany” i analitza com va afectar el franquisme a la vida de les famílies de la comarca. No inclou, però, Banyoles, que ja va centrar un llibre anterior, “La repressió franquista a Banyoles”. En total a la comarca es van exiliar unes 235 persones, entre les quals n’hi va haver 10 que van morir als camps de concentració nazis.

 

Pel que fa als camps de concentració franquistes, hi van ser internats uns 340 habitants del Pla de l’Estany, i uns 224 van ser incorporats a batallons de soldats treballadors. Més de 300 persones van ser sotmesos als consells de guerra, una mena de judicis sense garanties ni possibilitats de defensa. D’aquests, 23 van ser condemnats a mort i afusellats, i la resta van rebre penes de presó de fins a 30 anys. A més, a aquestes dades, cal afegir-hi la depuració total dels mestres, que també van rebre sancions diverses.

 

1.100 famílies afectades

 

En total, doncs, van resultar afectats més de 600 banyolins i 500 persones de la resta de municipis. Tot i això, cal tenir en compte que aquesta repressió no només va repercutir als afectats, sinó també les seves famílies, que van haver de sobreviure en situacions difícils i precàries.

 

Els vençuts, doblement vençuts

 

A banda de les xifres, cal tenir en compte que la repressió també va arribar en forma de por, afavorida per les denúncies entre veïns, una de les preocupacions quotidianes. Aquesta por va provocar que la majoria de les víctimes optessin pel silenci i per no transmetre als fills ni als nets els ideals pels quals van lluitar. De fet, aquest silenci s’ha mantingut fins avui dia i trencar-lo ha sigut un dels reptes que s’han trobat Rustullet i Galofré.

 

L’obra s’ha presentat aquest divendres

 

El llibre “La repressió franquista a la comarca del Pla de l’Estany” s’ha presentat aquest divendres a 2/4 d’11 al Consell Comarcal, i ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal, Jordi Xargay; i els autors de l’obra, Jordi Galofré i Miquel Rustullet. El llibre ha estat editat pel Consell comarcal, amb la col·laboració de tots els ajuntaments de la comarca, la diputació de Girona i el Centre d’Estudis Comarcals.

TAGS: Repressió, franquisme, publicació

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Diumenges de 12:00 a 13:00 i divendres de 12:30 a 13:30 (reposició)

Dijous de 21:00 a 22:00 i divendres d'11:30 a 12:30 (reposició)