TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 19 de juliol del 2018

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

properes notícies 10:00 "Servei de notícies"

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Fotografia
Imatge d'una de les tradicionals tronades de Reus. (F: Ajuntament de Reus)

Publicitat

Cultura » Festes    + d'aquest tema Cultura » Tradició    + d'aquest tema
06/10/2017

Banyoles va tenir una de les tronades pirotècniques més antigues documentades a Catalunya

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

Documents descoberts fa poc certifiquen que es van fer tronades amb mascles l’any 1623 per l’arribada d’un nou abat, i els historiadors defensen la necessitat de reincorporar-la als actes de la Festa Major.

 

La tronada és una característica de la festa major de Sant Pere a Reus, que consisteix en l'explosió de potents artefactes, els mascles o morters, plens de pólvora i col·locats a una distància d'uns tres metres l'un de l'altre.

 

Fins fa poc es pensava que la primera tronada de Banyoles havia tingut lloc l’any 2014 en el marc de la IV Fira del Món Foc, trasllada des de la ciutat de Reus. Ara, però, noves fonts documentals demostren que la primera tronada amb mascles a Banyoles ja va tenir lloc l’any 1623, essent sens dubte una de les tronades més antigues de Catalunya.

 

Tronades a la plaça Major de Banyoles

 

L’historiador Guerau Palmada ha explicat que aquesta primera tronada es va fer durant la solemne entrada del nou abat del monestir, fra Antoni de Mantilla. Van participar en la comitiva una cobla de músics, una soldadescha de 60 homes armats amb arcabussos i es va comprar pólvora pels tres o quatre morters, dits mascles, llançats a la plaça Major de Banyoles.

 

També es té constància de noves tronades a Banyoles l’any 1689 per acompanyar el nou abat i la festa de l’Ascensió. I encara durant la festa de 1710 durant la Guerra de Successió es tiraren els mascles a la plaça Major a favor la causa austriacista i en contra de la monarquia absolutista dels borbons.

 

Aquestes noves fonts, doncs, asseguren que a Banyoles fa gairebé 400 anys se celebraven les grans ocasions amb tronades, un tradició que s’ha mantingut a altres ciutats com Reus. Segons Guerau Palmada, això fa necessari recuperar aquesta tradició en el marc de la Festa Major.

 

La programació de la Festa Major de Banyoles es presentarà la setmana vinent, amb el pregó de la Dra. Anna Hospital el diumenge dia 15 com a tret de sortida.

TAGS: tronada, Festa, Major

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dijous de 20:00 a 21:00

De dilluns a dijous de 22:00 a 22:30. Divendres de 22:00 a 23:00

Divendres de 19 h a 20 h (cada 15 dies)