TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dissabte 22 de febrer del 2020

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
El llistat i els escrits han estat elaborats pel Centre d’Estudis Comarcals.

Publicitat

Cultura » Patrimoni    + d'aquest tema
24/07/2017

L’església de Santa Maria dels Turers crea l’espai “Fets i gent” per celebrar el seu mil·lenni

Arxius d'audio:

 
  •  24/07/2017

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

Es tracta d’un conjunt de plafons informatius oberts al públic sobre moments i persones destacables de la ciutat, finançat pel Rotay Club Banyoles.

 

Enguany es compleixen mil anys del primer document en el que hi consta l’edificació de l’Església de Santa Maria dels Turers. Per aquest motiu, la parròquia juntament amb el Centre d’Estudis Comarcals, el Rotary Club i la Revista de Banyoles han creat l’espai públic “Fets i gent”, ubicat a l'entorn de l’entrada dels locals parroquials.

 

Es tracta d’un conjunt de plafons informatius sobre moments, esdeveniments, iniciatives i persones que han tingut transcendència a la ciutat. Estan repartits en cinc temàtiques: fets, gent, tecnologia i indústria, vida a la ciutat i lleure i turisme. La fàbrica de Xocolates Torras, la Casa Consistorial o la Muralla, així com els banyolins Pere Alsius i Torrent o Miquel Torrent i Mateu, són alguns dels llocs i persones als que van dedicats els plafons. El rector de l’església de Santa Maria, Ramon Pijoan, ha explicat que la idea va sorgir amb l’objectiu de fer arribar a la població de Banyoles fets i persones que han marcat la ciutat.

 

Tant el llistat com els escrits dels plafons han estat elaborats pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i el projecte ha estat finançat pel Rotary Club. El manteniment anirà a càrrec de la Revista de Banyoles i de Banyoles TV. Pijoan també ha explicat que els plafons encara estan per acabar i que es complementaran en un futur amb una sala interior de la parròquia, on s’hi recolliran objectes i documents dels fets i les persones destacades a l’exterior.

 

Més activitats per commemorar el mil·leni

 

A part de la construcció de “Fets i gent”, per commemorar el mil·lenni també s’han programat unes xerrades sobre Magdalena Aulina i el Pare Butinyà. El Centre d’Estudis Comarcals també farà els col·loquis de tardor dedicats a Santa Maria i posteriorment es vol fer una visita guiada per l’església tot i que encara no s’han concretat dates.

 

El primer temple de Santa Maria dels Turers va ser edificat durant la segona meitat del segle X, tot i que s’agafa de referència l’any en el qual està documentat, que és del 1017. És una església d’estil gòtic i de fet, es tracta d’un dels primers exemples del Principat de l’arquitectura gòtica catalana.

TAGS: església, mil·lenni

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dimarts a les 20 h i dijous de 12:30 a 13:30 (reposició)

Últim dissabte de mes de 14:00h a 15:00h

De dilluns a divendres a les 10:00, a les 11:30 i a les 17:00