TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dijous 26 d'abril del 2018

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Connexió amb Catalunya Informació

PLAY

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Imatge del parc neolític del Parc de la Draga de Banyoles.

Publicitat

Cultura » Patrimoni    + d'aquest tema
19/04/2017

Cultura ha començat els tràmits per declarar el Poblat Neolític de la Draga Bé Cultural d’Interès Nacional

Arxius d'audio:

 
  •  19/04/2017

 

Banyoles    + d'aquesta zona

 

El tràmit s’havia encallat anys enrere però ara permetrà delimitar una zona de protecció de més de 10.000 m2, donar prestigi a l’espai i poder optar a noves línies de subvenció.

 

El Departament de Cultura de la Generalitat, a través de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni ha incoat expedient de Declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de zona arqueològica, a favor del Poblat Neolític de la Draga de Banyoles. Es tracta de la categoria de màxima protecció legal dels béns més rellevants del patrimoni cultural català i reconeix així la importància del jaciment com a zona arqueològica. La declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional atorgarà més prestigi al jaciment, augmentarà la protecció i també permetrà accedir a noves línies de subvenció per millorar la difusió a nivell català, estatal i europeu. El delegat dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Francesc Ten, ha destacat l’excepcionalitat del poblat neolític i que la declaració suposa el reconeixement administratiu a la importància de la preservació i la voluntat de difusió de l’espai.

 

Els tràmits perquè el Poblat Neolític de la Draga sigui declarat BCIN van començar el 2009 amb la primera petició per part de l’Ajuntament, que no va rebre resposta oficial per part del Departament. Fa uns mesos, però, es va reactivar el tema i s’ha concretat amb l’inici de l’expedient, que d’aquí uns mesos ha de concloure amb la declaració oficial. El delegat de Cultura destaca, però, que des de l’inici de l’expedient l’espai ja passa a tractar-se administrativament com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

 

L’Ajuntament i el Departament han consensuat uns límits de més de 10.000 metres quadrats d’expectativa arqueològica. Inclouen tot el jaciment, part del passeig i també entra diversos metres dins l’Estany, on hi ha restes de les cabanes. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Jordi Bosch Batlle, s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta declaració i assegura que ara el jaciment passarà “a una altra lliga”.

 

 

Això ampliarà el llistat d’elements de la ciutat reconeguts amb la màxima categoria de protecció legal dels béns patrimonials: ho són els passeigs de l’Estany i les pesqueres com a Jardí Històric, a més de la Plaça Major i diversos edificis com el Monestir de Sant Esteve, la Pia Almoina i l’edifici de Can Puig de la Bellacasa, seu del Consell Comarcal.

 

La Draga és un assentament del neolític antic (5300-5100 aC), relacionat amb la cultura Cardial, que es va establir a la vora oriental de l'Estany de Banyoles. Allí va construir grans cabanes rectangulars de roure, amb les seves palissades, focs culinaris i fosses de residus. Des del seu descobriment l’any 1990 s’han fet diverses campanyes d’excavació que han permès recuperar objectes únics a la península ibèrica com falçs, arcs, aixes i cullerots, entre altres, que s'han conservat gràcies a l'ambient anaeròbic (manca d'oxigen). Des de l'any 2000 compta amb un parc arqueològic proveït de tres cabanes neolítiques a més de bungalous i coberts per a atendre les visites escolars o turístiques, a càrrec de l'empresa Arqueolític. Tots els materials arqueològics de la Draga són al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.

 

Des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament es preveu que els propers mesos també s’iniciïn els tràmits per aconseguir la mateixa figura de protecció a la vila romana de Vilauba.

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Diada de Sant Jordi a la plaça Major

De dilluns a divendres a les 10:00, a les 11:30 i a les 17:00

Dijous de 21:00 a 22:00 i divendres d'11:30 a 12:30 (reposició)