TancaAquest lloc web fa ús de cookies de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la navegació. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir més informació, així com saber com canviar-ne la configuració consultant la nostra política de cookies.
107.3 FM

Ràdio Banyoles

Dimecres 21 de novembre del 2018

ARA FEM!

escolta-ho en directe

Festa a la ràdio

i després...12:30 "So de calaix"/ properes notícies 13:30 "Informatiu del migdia"

PLAY
Hora inicial
11:37

Hora final
12:30

Notícies

Les notícies de Ràdio Banyoles

 

Cercador


Cerqui noticies tot filtrant la recerca amb les seguents opcions:


A | Text lliure
B | Entre dates (2008-09-10)
delCalendari
al Calendari
 
C | Zona geogràfica
D | Tema
E | Ordenades per
 
← Torna enrere

Destacada
Fotografia
Les estacions es mantindran fins a finals d’any.

Publicitat

Medi Ambient    + d'aquest tema
26/08/2014

La vespa asiàtica ja s’ha estès per les comarques gironines, entre elles el Pla de l’Estany

Arxius d'audio:

 
  •  26/08/2014

 

Banyoles    + d'aquesta zona

Pla de l'Estany    + d'aquesta zona

 

La vespa asiàtica ja s'ha estès per les comarques gironines, entre elles el Pla de l'Estany. A Banyoles hi ha una de les cinc estacions de seguiment col·locades en punts estratègics per evitar l'expansió d'aquesta espècie.

Els apicultors gironins ja han localitzat exemplars de vespa velutina al Pla de l'Estany, l'Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa i el Gironès. A més, des dels Apicultors Gironins Associats (AGA) asseguren que les vespes podrien arribar fins a les comarques barcelonines d'Osona i el Bages. Una ràpida expansió que fa perillar el futur dels apicultors gironins aficionats, el 75% dels membres de l'entitat, ja que la presència d'aquests insectes pot significar la pèrdua de ruscs enters.

Actualment, el principal problema que afronten les abelles és la malaltia provocada per l'àcar ‘Varroa destructor'. No obstant, és possible que d'aquí a dos o tres anys les vespes asiàtiques ja siguin el màxim depredador i principal causa de mortalitat entre les abelles. Aquests insectes acostumen a posar-se al costat dels ruscs, i quan les abelles s'apropen a la caixa les agafen al vol i els hi tallen el cap.

Per controlar i avaluar els moviments i l'expansió de la vespa asiàtica, des de principis d'estiu els apicultors gironins han instal·lat cinc estacions de control arreu de les comarques gironines. Les estacions s'han col·locat en punts estratègics, entre ells Banyoles. El secretari dels Apicultors Gironins Associats, Carles López, ha explicat que els punts de control s'han establert fent un cercle envoltant la zona de Rocacorba, seguint els rius Ter i Fluvià, ja que es creu que les vespes segueixen el curs d'aquests dos rius.

A cada punt hi ha trampes diferents amb líquids atraients diferents. D'aquesta manera, els apicultors poden valorar quina trampa és la més efectiva o quin líquid atrau més les vespes. Cada quinze dies es revisen les trampes, es contrasten les captures i es canvien els líquids perquè no perdin efectivitat. A les estacions hi ha trampes del Departament d'Agricultura, unes altres que s'utilitzen a França i fins i tot se n'han muntat algunes de casolanes. Les estacions es mantindran fins a finals d'any i, de moment, ja s'han capturat 25 exemplars mitjançant aquest sistema on hi col·laboren els Agents Rurals. Fins ara, el punt on s'han capturat més exemplars és a la zona d'Olot i Sant Privat d'en Bas.

TAGS: vespa, asiàtica

 

 

Programes

Programes que queden per emetre

Dijous de 20:00 a 21:00

Últim dilluns de mes

De dilluns a dijous de 22:00 a 22:30. Divendres de 22:00 a 23:00